Türkiye’de milyonlarca emekli ve çalışana 1 Mart 2025 tarihinde başlayacak olan Ramazan Ayı öncesinde zam haberi kırmızı etten geldi. İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi yaptığı açıklamada karkas etin kilogram fiyatına 15 lira zam geleceğini belirtti. Karkas ete gelen zam miktarının tüketicinin cebine 20-30 lira arasında yansıması bekleniyor.
BUGÜN BAŞLADI
Ekonomim.com’a konuşan İstanbul Kasaplar Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, “Besicilerin et fiyatı artacak beklentisi ile mezbahaya hayvanını kesime göndermedi. Bu da piyasada arz sıkıntısı yarattı. Karkas etin bölgesel bazda kilosu 15 TL artırıldı. 13 Şubat itibariyle de kasaplar uygulamaya başlayacak” dedi. Tüfekçi karkas ete gelen 15 liralık fiyat artışının tüketiciye yansımasının 20-30 lira olacağını sözlerine ekledi.
“700 LİRAYA SATMAMIZ GEREKİYOR”
Karkas etin kendilerine maliyetin 420 TL olduğunu kaydeden Prestij Et Evi sahibi Samed Burultay, meslek odasının yaptığı bilgilendirme ile 13 Şubat itibariyle karkas etin kilosunun kendilerine 435 TL’ye geleceğini söyledi. Zaten Ramazan’da fiyat sabitlemesi, nedeniyle haftalık 1,5 tonluk satış hacminin yarı yarıya düştüğünü kaydeden Burultay, “Bir hafta önce kilosunu 700 TL’ye sattığım eti 600 TL’ye indirdim yüzüne bakan olmadı. Et ve Süt Kurumu’nun ithal et vermesi küçük esnafın işlerini baltaladı. Karkasın bize maliyeti belli buna işçi, kira ve diğer girdi maliyetlerini koyarsak en az 650-700 TL’ye satmamız gerekiyor” diye konuştu.