Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Nusret Acur: Kocaeli için acil bir toplantı yapıp eylem planı hazırlanmalı

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nusret Acur, yaptığı basın toplantısında, “Yerel yöneticilerin acil bir toplantı yapıp kentle ilgili acil eylem planını ortaya koymaları gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece İzmit için değil, Kocaeli’nin 12 ilçesi var” dedi.

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nusret Acur, yaptığı basın toplantısında,

İYİ Parti Kocaeli İl Başkanı Nusret Acur bugün partisinin il binasında basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen açıklamaya il başkan yardımcısı ve basın sözcüsü Buğra Yiğit Kılıç da katılım sağladı. Acur yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “12 ilçe olarak ilk gün kriz masasını oluşturduk. Başına da daha önce Kızılay’da şube başkanlığı yapan Ali Uran Bey’in başkanlığında oluşturduk. Arkadaşlarımız aktif olarak çalışmakta. Biz bir heyet olarak Adıyaman ve Maraş’a gittik. Depremin tecrübelerini yaşamış bir kentten gittik. Adıyaman yerle bir olmuş. Perşembe günü de Hatay’a gitmeyi planlıyoruz.  Bizim ilk durağımız Adıyaman ilimiz oldu. Adıyaman tabiri caizse yerle bir olmuş maalesef. Ayakta kalan bina varsa bile neredeyse tamamında çatlaklar oluşmuş vaziyette. Şehrin her köşesi ayrı bir enkaz. Yıkılan binaların çoğunluğunun başında kimse yok. Muhtemelen bir ses duyulmadığı içindir. Şehrin açık alanlarında çadırlar kurulmaya başlanmış, ancak çok ciddi sayıda çadır eksikliği var. Mevsim şartları gereği gece oldukça soğuk geçiyor. Bir kısım vatandaşımız kendi imkanları ile derme çatma korunacakları şekilde kendilerine barınak yapmışlar. Şehir merkezi maalesef bu durumda.

“99 DEPREMİNDEKİ BİNALAR DENETİMDEN UZAK KALDI”

Bugünler elbet geçecek, hesap günü geldiğinde her şeyin hesabını bu milletimiz soracaktır. Fakat bizim Kocaeli olarak bütün bunlardan daha öncelikli bir konumuz var; olası bir felakete hazırlık. Kahramanmaraş depremi bizlere bir kez daha ne kadar hazırlıksız olduğumuzu gösterdi. Böylesi büyük felaketler karşısında maalesef çok aciz kalıyoruz. Çünkü kul yapısı binalarımızda eksiklikler, insan hayatından çalınan büyük detaylar var. Ben iddia ediyorum ki bugün Kocaeli’de yer alan binaların yarısından fazlası olası bir depreme karşı hazırlıklı değil. Evet sözde yönetmeliğe uygun inşa edilmişler. Evet 1999’da az hasar almış olabilirler.  Ancak yıllar içinde bu binalar denetimden uzak kaldı.

KOCAELİ’Yİ SORDU

Bir de üzerine kaçak binalar imar aflarına kavuştu. Vatandaşlarımız ev yerine mezarlarında ikamet etmeye başladı. Kocaeli halkı bugün beton mezarlarında yaşayarak ölümü bekliyor. Bu konuda çok acil bir önlem alınması şart. Kent genelindeki bütün binalar incelemeye tabi tutulmalı. Bütün binaların taşıyıcı kolonları ve kirişleri incelenmeli. Binalara sanki bugün inşa edilmişler gibi yeni sağlamlık ruhsatları verilmeli. Bununla birlikte yollarımız da benzer bir incelemeye tabi tutulmalı. Yollarımız ve Cengiz Topel Havalimanı’mız ne kadar sağlam görmeliyiz. Olası bir depremde lojistiğin iyi sağlanmasını ancak bu şekilde güvence altına alabiliriz. Kocaeli’nin bir şansı var. Bu afeti daha önce yaşamış, deprem bilincine sahip yurttaşlar. Ancak kentin büyük bir bölümü de deprem olduğunda henüz doğmuş ya da doğmamış genç nüfustan oluşuyor. Onlar deprem nedir bilmiyor. Ayda yılda bir yapılan göstermelik tatbikatlarla değil, her bir yurttaşımıza bütün detayları ile bu faciayı ve olası tehlikelerinden korunmayı anlatarak her an kapımıza gelebilecek olan kötü günlerden kurtulabiliriz.

“MİLLİ İRADE MEYDANI PROJESİ DURDURULMALI”

Afet döneminde kullanılmak üzere Kartepe’ye yerleştirilen telsiz direği ile TRT binası içerisindeki Kızılay’a ait olan röle istasyonuna ne oldu? Çenedağı mevkiinde konuşlandırılan afet telsiz kabinine ne oldu ? Bu iki istasyon tüm Kocaeli’mizin tümünü kapsama alanı içerisine alacaktır. Ford firmasından hibe alınan ve deprem için donatılan üç araç ne durumdadır? İzmit merkezde Kızılay binamızın depo olarak kullanılan bodrum katı özel bir firmaya kiraya verilmiş. Olası bir afet durumunda Kızılay’ın bu tarz depo alanı var mıdır? Deprem bölgesinde gördüğümüz sorunlardan birisi de yolların durumuydu. Alternatif yol güzergahları oluşturulmuş mudur? İlimizde kaç tane toplanma alanı vardır? Milli İrade Meydanı Projesi’nin durdurularak toplanma alanı olması lazım.  Sorulacak elbette ki yüzlerce soru vardır.

“KOCAELİ’DEKİ YIKILABİLECEK BİNA SAYISI BELLİ Mİ?”

Ancak lafın özü şu ki; olası bir depreme karşı Kocaeli olarak ne derece hazırlıklıyız? Bu konuda yetkililerimizden vatandaşlarımızı tatmin edecek cevaplar beklemekteyiz. 99 depreminde yıkılmayan binalar vardı. Bir belediye olarak Kocaeli’de muhtemelen bir depremde yıkılabilecek düzeyde bina sayısı ve hangileri olduğu belli mi? Böyle bir çalışma ne zaman yapılacak? 99 öncesi yapılan, sonrası yapılan diye bir bahane olmamalı. İvedilikle bunların tespitinin yapılması lazım. Deprem bölgesinde içine daha kiracının girmediği yeni binaların bile yıkıldığını gördüm. Yerel yöneticilerin acil bir toplantı yapıp kentle ilgili acil eylem planını ortaya koymaları gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece İzmit için değil, Kocaeli’nin 12 ilçesi var.

“MÜTEAHHİTİN TUTUKLANMASI NE DERECE DOĞRU”

99 depreminde depremin tek sorumlusu Veli Göçer adında müteahhit. İzlediğimiz kadarıyla 190’ın üzerinde müteahhit tutuklandı. Bu ne derece doğru bilemiyorum. Hiçbir belediye, devlet yetkilisine soruşturma açıldı mı? İmar affı konusu da var. İmar affına izin verenlere soruşturma açılacak mı?

“NEDEN YARDIM KURULUŞUNA DAHA FAZLA GÜVENİYOR?

Sanatçıları ve yardım toplayan kurum ve kuruluşları suçlamak yerine neden AFAD, Kızılay gibi kurumlarımız varken neden sanatçının eşliğinde kurulan bir yardım kuruluşuna daha fazla güveniyor ve para veriyor? Bunu yetkililerin sorgulaması gerekiyor diye düşünüyorum. Bunu kendi yandaşlarınızla yaparsanız bundan farklı bir sonuç çıkmaz diye düşünüyorum. Bölge halkı kesinlikle zamanında müdahale edilmediğinden yakıldı. Gerekçe gülmesi değil. Deprem olduğu zaman Adıyaman Valisi bir iki binanın yıkıldığını söylüyor. Adıyaman yerle bir olmuş.

“EĞİTİME ARA VERİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUM”

Eğitime ara verilmesini doğru bulmuyorum. Online eğitime geçilmesi sanıyorum ki yurtların kullanılması için yapılan bir hareket ama doğru bir yaklaşım tarzı değil. Zaten 2 yılı aşkın süren pandemi sürecinde anaokulundan üniversitelere kadar ciddi bir kaybımız söz konusu oldu. Bu ülkenin en büyük problemi zaten eğitim. Üniversiteleri kapatırsanız bu iş bizi geriye götürür. Kocaeli Kızılay’dan açıklama bekliyoruz. Kocaeli’de Kızılay depreme ne kadar hazırlıklı? Bununla ilgili Kızılay’ın, AFAD’ın bilgilendirme yapılmasını bekliyoruz.

“SEÇİMLERİN ZAMANINDA YAPILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Seçimlerin zamanında yapılacağı kanaatindeyim. Zamanında yapılmaması için gerekçe yok. Zamanında yapılmaması için bir durum söz konusu değil. Bölgede aksaklık var ama çadır kentler kurulacaktır. Sokakta kimse kalmayacaktır. Belki normal zamanı Haziran aya çekilebilir. Bu konuda hükümet yetkililerinden henüz bir ses seda çıkmadı. Sanıyorum bu topu YSK’ya atacaklar, ertelenmesi yönünde bir beyan bekliyor olabilirler ama muhalefet olarak seçimlerin zamanında yapılacağını düşünüyoruz. Deprem dolayısıyla parti, saha çalışmalarına ara vermiş durumdayız.

TEŞEKKÜR ETTİ

Son olarak depremin ilk saatlerinden itibaren harekete geçen başta Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve İzmit Belediyesi olmak üzere Kocaeli’de ki bütün belediyelerin ekiplerine, sivil toplum kuruluşlarımıza, odalarımıza, dişinden tırnağından artırıp ilk günden itibaren tırlarla bölgeye yardımları ulaştırmaya çalışan kent halkına teşekkürü bir borç biliyorum.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kartepe’de askeriyeden boşaltılarak
Sıradaki Haber Gergerlioğlu: Memduh Tağmaç Kışlası’nda devlet malı yağmalanıyor!