İYİ Parti Kocaeli İl Başkanlığı bugün afet koordinasyon birimi ile birlikte “Afet Acil Eylem Planı açıkladı. Düzenlenen açıklamaya İl Başkanı Nusret Acur, İl SKM Başkanı Zekeriya Özak, il yöneticileri, meclis üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan İl Başkanı Nusret Acur, “Ben ekipte emeği geçen, çalışmayı gerçekleştiren arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Biz bu çalışmayı kimseyi sıkıştırmak için yapmıyoruz. Bir öneri niteliğinde bu çalışmayı yaptık. Ellerinde bir çalışma varsa kamuoyuna açıklansın. Bir koku meselesi vardı. 40 gün geçti. Kırkı çıktı olayın. O kokunun sebebi neydi?” dedi.
“BÜTÜN YAPI STOĞU TESTTEN GEÇİRİLMELİ”
Kocaeli’nin yapı stoğu hakkında konuşan Zekeriya Özak, “Yapı stoklarının ne kadar sağlam olduğuna dair şüphelerimiz var. Bütün yapı stoğu depreme dayanıklılık testinden geçirilmeli. Kurumların açıkladığı rakamlar dönemin şartlarına göre resmiyete dökülmüş rakamlardır. Denizin üzerini doldurarak cami yapılmaması konusunu depremden 3-4 ay önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Maalesef kamuoyunda yeterince tartışılmadan oldu bittiye getirilerek meclis kararıyla caminin imar planı onaylanmış oldu. Arkadaşlarımız mecliste alternatif yer önerisi getirdiler. Birisi eski itfaiyenin olduğu bölge diğeri de Interteks’in arka tarafı” dedi.
“BİZ CAMİYE DEĞİL YERİNE KARŞIYIZ”
Özak, sözlerinin devamında, “Bu öneriler tartışılmadan karara bağlandı. Bu büyük depremden sonra yine hala denizin üzerini doldurup cami yapmaya kararlı mısınız? Bu büyük hatayı yapmaya devam edecek misiniz? Teknik olarak yapılması mümkün olabilir ama kamu kaynaklarını kullanıyorsunuz ve yanlış yere yapıyorsunuz. Biz camiye değil yerine karşıyız. Denizin geri alması riski devam edecektir. Büyükşehir, bu kararı tekrar gözden geçirmeli” şeklinde konuştu. İYİ Parti Meclis Üyesi Nurettin Bulut, olası bir depremin Kocaeli için büyük etkileri olduğunu belirterek, “Acilen Kocaeli bu depreme büyükşehir ile valiliği ile çok acil önlem alması lazım” dedi.
İŞTE AFET ACİL EYLEM PLANI
Planı açıklayan Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yarımcısı Elif Özak afet koordinasyon biriminin planını açıkladı. Özak şu ifadelere yer verdi;
- Kocaeli yapı stoğunun tamamının hem zemin hem yapı olarak kontrolden geçirilmesinin hayati bir önemi vardır.2000 yılı öncesi yapılmış yapıların tüm yapı stoğunun yüzde ellisinden fazla olduğu bilinmektedir ve öncelikle bu yapıların depreme dayanıklılık testlerinin yapılması sağlanmalıdır. Bu kapsamda;
- D-100 karayolunun İzmit’ten Darıca’ya kadar olan güney bölümünde ve özellikle sahil kesimindeki yapılara dikkat çekmek istiyoruz.
- D-130 karayolunun Başiskele’den Karamürsel’e kadar olan kuzey bölümünde ve özellikle sahil kesimlerindeki yapılara dikkat çekmek istiyoruz.
- Kartepe ilçesinde Arslanbey ve Acısu bölgesine dikkat edilmeli
- İzmit ilçesinde İnönü caddesinin güneyinde Yürüyüş Yolu, Plaj Yolu, Atatürk Bulvarı bölgesi, Yenişehir mahallesi, Körfez mahallesi, Kullar bölgesi gibi bölgeler zemin ve yapı sağlamlığı yönünden incelenmelidir.
- Depremlerde zeminlerin ne kadar önemli olduğu bir kere daha anlaşıldı. Parsel bazında yapılan zemin etütlerinin arazide kontrolünü sağlayacak ve onaylayacak jeoloji ve jeofizik mühendislerinin belediyelerde yeterince istihdam edilmediği biliniyor. Bu eksikliğin acilen giderilmesini öneriyoruz.
- Büyükşehir Belediyesinden deprem ve diğer afetlerle ilgili planlama, organizasyon, önlemler gibi alanlarda hazırlık için Kocaeli Afet Master Planının acilen hayata geçirilmesini önemle bekliyoruz.
- Yapı stoğunun depreme dayanıklılığı ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ön inceleme çalışmasının Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından da yapılması için davet ediyoruz.
- Kişi başı en az 2,5 m2 olması gereken afet toplanma alanlarının İRAP raporlarına göre 7 ilçemizde standartların altında olduğu görülüyor (Darıca 0.58m2 Derince 1.13m2, Dilovası 0.54m2, Gölcük 2.36m2, İzmit 0.64m2, Kandıra 0.85m2, Körfez 1.59m2). 535 adet toplanma alanının güncellenmesi ve ivedi olarak standartların üzerine çıkartılması büyük önem arz etmektedir.
- Afet zamanlarında kullanılacak parkların ve diğer açık alanların alt yapılarının (tuvalet, su, elektrik vb.) hazırlanması için yerel yönetimleri ve diğer kamu kurum kuruluşlarını göreve davet ediyoruz.
- Afet durumunda şehrin tahliyesi için gerekli planlamaların yapılması, olabilecek yıkıntılar nedeni ile zaten yetersiz olan yolların kapanmasını önleyecek tedbirlerin alınması, alternatif yolların hazırlanması düşünülmelidir.
- Kocaeli için, AFAD’ın depreme hazırlık ile ilgili çalışmaları nelerdir? Depremle ilgili depoların durumu nedir? Kızılay’ın yetkilerinin %98 i neden ve nasıl AFAD’a devredildi? Kızılay’ın toplum liderleri projesi kapsamında afetle ilgili bütün eğitimleri almış, içinde Kocaeli’nin de bulunduğu, Türkiye genelindeki 49000 öğreticiden oluşan grup neden lağvedildi? Bütün bu konularda yetkilileri kamuoyuna açıklama yapmaya davet ediyoruz.
- 1999 depreminde hasar almış binalarda insanlar bile bile çaresizce oturuyor. En büyük sıkıntı 6-7 katlı mevcut binalar yıkılmak istendiğinde yerine 3-4 katlı imar verilmesi, örneğin 30 dairelik bina 20 daireye düşüyor. Bununla ilgili tüm taraflarla oturup dönüşümü hızlandıracak imar ve diğer teşviklerin görüşülmesi gerekiyor.
- Şehir merkezlerindeki nüfus baskısının azaltılması için köylere dönüşün teşvik edilmesi çok önemlidir. Bu amaçla Büyükşehir Belediyesini ve İlçe Belediyelerini köylerde sürekli oturanlara ve oturacaklara yönelik ücretsiz proje ve fenni mesuliyet desteği vermeye davet ediyoruz. Köyün yöresel mimari kimliğine uygun projeleri destekleyin. KBB meclisi tarafından oy birliği ile alınan Kırsal Alanlar Tasarım Rehberini iptal ettiniz. Bunu tekrar hayata geçirin. Eksikleri varsa düzeltilsin. Köylerimize estetik ve köyün yöresel mimari kimliğine uygun köy evleri yapılsın.
AFET KOORDİNASYON BİRİMİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?
Yüksek İnşaat Mühendisi Cihan Bahadır Yaşar, İnşaat Mühendisi Ali Ünğan, Mimar Elif Özak, Jeofizik Mühendisi Nurettin Bulut, Makina Mühendisi Nurcan Acaroğlu Göktaş ve SKM Başkanı Yüksek Mimar Zekeriya Özak’tan oluşuyor.