Gül hastalığı yüz bölgesinde kızarıklık ve kırmızı sivilcelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. İleri dönemlerinde göğüs ve sırt bölgesinde de yayılım gösterebilir. Gül hastalığı özellikle açık tenli kişilerde görülen bir cilt hastalığıdır.
Gül Hastalığı Stres
Daha çok kadınlarda görülen gül hastalığı genellikle orta-ileri yaştaki kişileri etkiliyor. Gül hastalığı yüz bölgesinde ve vücutta kızarıklığa neden olurken aynı zamanda da kan damarlarının daha belirgin bir hale gelmesine sebep olur. Gül hastalığı genellikle yüz bölgesinde ortaya çıktığı için estetik olarak da kötü bir görünüme neden olur. Güneşin zararlı etkileri, çevresel kirlilik, stres ve soğuk havalar da bu hastalığın görülme sıklığı ve seyri üzerinde etkili oluyor.
Özellikle bahar aylarında etkili olan bu hastalık, karın ve yüz bölgesinde pembemsi lekeler ve gül şeklinde kendini gösteriyor Bu leke sonrasında o bölgede ciltte kepeklenme ve daha küçük lekeler ortaya çıkıyor. Bulaşma özelliği olmayan gül hastalığı genellikle tedavi edilebiliyor.
Gül Hastalığı Nedenleri
Gül hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat hastalığa neden olabilecek bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Gül hastalığı cilt akarları, mantarlar, psikolojik faktörler veya cilt altındaki bağ dokusunun bozulmasından da kaynaklanabilmektedir.
Bunun dışında aşağıdaki nedenlere bağlı olarak da gül hastalığının gelişebileceği düşünülmektedir:
Sıcak içecekler
Baharatlı yiyecekler
Alkol tüketimi
Aşırı sıcaklık
Güneş ışığı veya rüzgar
Stres
Egzersiz
Makyaj malzemeleri
Maytlar
Gül Hastalığı Belirtileri
Gül hastalığının belirtileri kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. Gül hastalığı geçiren bir kişinin vücudunda veya yüz bölgesinde güneş yanığına benzer bir kızarıklık meydana gelebilir. Bazen meydana gelen şişlikler sivilceye benzeyebilir, yanma veya batma olabilir. Bunun dışında gül hastalığında aşağıdaki belirtiler görülebilir:
Yanma ya da acı
Kuru bir cilt
Cilt renginde değişiklik
Damarlarda belirginleşme
Sivilce benzeri oluşumlar
Cilt kalınlaşması
Yüzde şişme ( ödem )
Burundaki yağ kanallarının genişlemesi sonucu, burnun büyüyüp şekil değiştirmesi
Boyun, göğüs, kafa derisi veya kulaklar dahil ciltte meydana gelen döküntüler belirtileri arasında yer alır.
Gül Hastalığı Tanı Yöntemleri
Gül hastalığının tanısı için özel bir test yoktur. Hekiminiz fizik muayene esnasında lezyonlarınızı inceleyerek tanı koyabilir. Fakat gül hastalığı ile benzer belirtilere sahip olan sivilce, sedef hastalığı, egzama veya lupus gibi diğer hastalıkları ekarte etmek bazı kan tetkikleri istenebilir.
Gül Hastalığı Tedavi Yöntemleri
Gül hastalığında tedavi yöntemleri değişkendir, çünkü belirti ve semptomları kişiden kişiye değişir. Tedavinizin süresi belirtilerinizin türüne ve ciddiyetine bağlıdır. Gül hastalığının tedavi yöntemleri arasında ilaçlar, cerrahi yöntemler ve lazer tedavileri bulunmaktadır. Bunların haricinde, hastalık ataklarını tetikleyen unsurların tespit edilerek bunlardan kaçınılması da tedavinin önemli bir parçasıdır.