İzmit Belediyesi geçtiğimiz aylarda örnek sokak olarak Rauf Orbay Sokak’ın çehresini değiştirmiş; vatandaşlar tarafından sokağın yeni hali oldukça beğeni toplamıştı. İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri geçtiğimiz günlerde sokakta bulunan çiçeklerin üzerine sevilen şairlerin dizelerini yazdı. Belediyeden servis edilen metinde, “İzmit Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, şiir sokakta diyerek İzmit’in en renkli sokaklarından olan Rauf Orbay Sokağı şiirlerle süsledi. Sokakta yer alan çiçekliklerin üzerine Nazım Hikmet Ran’ın, Özdemir Asaf’ın, Cemal Süreya’nın şiirleri yazıldı. Yeni çehresiyle İzmit’in gözde noktalarından olan Rauf Orbay Sokak, şiirlerle daha da güzelleşirken yapılan çalışma vatandaşlardan tam not aldı” ifadelerine yer verildi.
‘SÜREYA’ YERİNE ‘SÜREYYA’ YAZILDI
Usta Şair Cemal Süreya’nın soy isminin ‘Süreyya’ şeklinde yanlış yazılması dikkat çekti. Belediye ekipleri bu hatanın ne zaman farkına varacağı merak edilirken Cemal Süreya’nın soy adından ‘y’ harfinin atılma hikayesi de merak edildi.
CEMAL SÜREYYA’NIN SOYADINDAKİ “Y” HARFİNİN YOK OLUŞ HİKAYESİ
Üvercinka, güvercin kanadından kısaltılarak elde edilmiş bir sözcük. Barışa, aşka dayatmaya dönük… “Elma” şiirinde, adındaki “Y” harflerinden birini attığını ilan eder. Nedeni, kendi anlatımına göre, arkadaşıyla bir telefon numarası üzerine girdiği iddiayı kaybetmesidir. Söz konusu telefon numarası, Üvercinka’nın…
Cemal Süreya, “O zaman çok güvenirdim belleğime. Telefon numaralarını falan kaydetmezdim. Belki de kaydetmediğim için kalırdı. Ona dedim ki, eğer bu böyleyse, ismimden bir harf atarım dedim. Kaybedince, ismimde harf aradım, iki tane olandan birini atmak daha uygun geldi.” der.
Bir diğer hikaye;
Cemal Süreya ve Sezai Karakoç üniversitede sınıf arkadaşıdır ve sınıflarında ‘Muazzez Akkaya’ isminde bir de kız varmış. İkisi de bu kızı gizliden gizliye severlermiş. Sınıfta gün boyu aynı kıza duydukları ilgiyi birbirlerine anlatırlarmış. Hatta Muazzez’e yazdıkları şiirleri birbirlerine okurlarmış. Sonra bu aşk, zamanla kızışmış ve birbirlerine ‘ben elde ederim, sen edersin’ derken ‘kim elde edecek?’ diye iddiaya tutuşmuşlar. Kaybeden büyük bir bedel ödeyecek demişler. Ve bu bedel ömrü boyunca üzerinde kalacak. Bedene fiziksel bir zarar olmayacak diye de karar kılmışlar. Ve sonunda adını değiştirmeye gelmiş olay.
Cemal Sürey(y)a kazanırsa ;Sezai Karakoç’un soyadı ‘Karkoç’ olacak.
Sezai Karakoç Kazanırsa ; CemaL Süreyya’nın soyadı ‘Süreya’ olacak.
Tahmin ettiğiniz gibi kızı Sezai Karakoç elde eder ve onunla çıkmaya başlar. Cemal Süreyya da gidip tek ‘Y’ harfini attırır soyadından… İşte Süreyya’dan Süreya’ya geçiş dönemi böyle olmuştur.