Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sekapark’ın mimarından Kandıra’daki çöp tesisine destek!

Sekapark’ın mimarı Talha Kös, Kandıra’da kurulmak istenen çöp tesisi için açıklama yaptı. Kös yaptığı açıklamada kurulmak istenen tesise destek verdi. Talha Kös tesisin yakma ve emisyon tesisi olmadığını belirtti.

Sekapark’ın mimarı Talha Kös, Kandıra’da kurulmak istenen çöp tesisi için

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’nın Akçakase Mahallesi’ne çöp tesisi yapılması için ÇED başvurusu gerçekleştirildi. Kandıralı vatandaşa sorulacak olan çöp tesisi için yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Kandıra’daki vatandaşlar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmak istenen tesis için tepki gösterirken; tesisle ilgili bir açıklamada Sekapark’ın mimarı olan Talha Kös’ten geldi.

İLK ÖNCE KARŞI ÇIKMIŞTIM

İzmitli şehir planlamacısı ve Sekapark’ın mimarı Talha Kös Kandıra’da yapılmak istenen çöp tesisine dair Facebook hesabından açıklama yaptı. Kös yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Değerli hemşerilerim, ilk söz konusu olduğunda Kandıra’da düzenli depolama çöp tesisine karşı çıkmıştım ve bu konuda kamuoyunda açıklamalarımın ve tepkilerimin olduğunu hatırlayanlar vardır.

ÖNÜNÜN KESİLMESİ İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNDUM

Hatta o günlerde bununla da kalmamış, Kandıra’da 60 muhtarımızın ıslak imzalarıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki kurumlarda dilekçeleri devreye sokarak sürecin önünü kesecek girişimlerde muvaffak olmuştum. Bugün bu alanda düzenli depolama yapılmıyorsa büyük pay sahibi olduğumun bilinmesini isterim.

Ve hatta ilgili diğer bakanlıklarda da üst düzey temaslarda bulunarak süreci Kandıralı dostlarla beraber sıkı sıkıya takip etmiştim. Bunun şahitleri vardır.

Tüm bunları şu yüzden anlatıyorum;

O günlerde kentimin şehrimin faydası için hiçbir siyasi denge ve ikbal endişesi taşımadan bunları yaptım. Bugün de aynı noktada olduğumdan hiç kimsenin endişesi olmasın.

Meselenin burası tartışmaya kapalıdır.

DÜZENLİ DEPOLAMA İLKEL BİR SİSTEM

O günden beri de bu meseleyi ve Akçakese’ye yapılması söz konu olan tesisin tüm sürecini takip ettim ve ediyorum.

Geçmişte yapılacak tesis düzenli depolama idi. Düzenli depolama son derece ilkel bir sistemdir ve hala buna karşıyım.

Ve fakat bugün yapılacak tesisin bu sistemle hiçbir alakası yoktur. Yapılacak olan biyo-kurutma tesisidir. Ve bu sistem dünyada gelişmiş ülkelerde tercih edilen sıfır atık vizyonuna da uygun bir tesistir.

Dolayısıyla biraz karmaşık ve teknik olan konuyu herkesin anlayacağı şekilde özetlemeye çalışacağım.

Üç aşamalı bir işlem olacak.

1- Çöp materyalinin kabulü

2- Bio-kurutma

3- ATY ( atıkta tüketilen yakıt)

İZMİT’TEKİ TRANSFER BİTECEK

Bu 3 aşamalı sürecin özeti şöyledir;

1- Çöp materyalinin kabulü;

Çöpler burada kurulacak tesise sanıldığı ve iddia edildiği üzere direkt çöp kamyonlarıyla gelmeyecek. Sızdırmaz tırlarla gelecek.

Bilindiği üzere bugün Büyükşehir Belediyesi’nin Çayırova’da, Gebze’de, Dilovası’nda transfer merkezleri var. Bunlardan bir tane de İzmit’te yapılacak ve çöpler çift contalı sızdırmaz tırlara depolandıktan sonra biyo kurutma tesisine gelecek. Ve İzmit’teki ilkel çöp transferi de bitmiş olacak.

OKSİJENLE İŞLEM YAPILACAK

2- Biyo kurutma işlemi;

Ters basınçla kapalı ortamda çöpün oksijenle (Yakma değil) devreye alınması.

Cam – plastik – metal ayrıştırması,

Oksijenle ve bakterilerin açığa çıkarttığı ısıyla kurutularak yapılacak fiziksel ve kimyasal işlem 14 gün sürede tamamlanması.

3- İşlem sonucunda organik çöpten oluşan materyallerin, paketlenerek ilgili sektörlere satışının yapılması.

İZAYDAŞ’IN İLKELLİĞİ SONA ERECEK

Organik olmayan(taş- toprak %10) materyalin  başka şekilde değerlendirilmesi için tesisten taşınması. Günlük 800 ton aty ürünü ilgili sektörlere paketlenmiş olarak satılacak.

İzaydaş ve çevresindeki tehdit, tesisten dolayı değil etrafında uzun yıllar oluşturulan düzenli depolamadan kaynaklıdır.

Akçakese’de kurulacak tesis bu problemi de ortadan kaldıracak ve İzaydaş çevresinde yapılacak düzenli depolama ilkelliği sona erdirilecek.

YAKMA VE EMİSYON TESİSİ DEĞİL

Diğer merak edilen iddialara cevaplar ise şöyle:

1- Bu tesis bir yakma ve emisyon  tesisi değildir. Bio-yakma tesisi hiç değildir. Teknik olarak bio-yakma diye bir kavram da zaten yoktur, böyle bir şey mümkün de değildir. Yakma işlemi İzaydaş’ta olan ve tamamen farklı bir sistemdir. İzaydaş bu sistemle çalışmaya devam edecektir. Bu tesis İzaydaş’ın bir alternatifi değildir.  Tamamen kapalı sistem oksijenle yapılan bir işlemdir.

2- Son kertede kapalı sistemden çıkacak söz konusu havayı ve tozu ortadan kaldıracak biyolojik filtreler son derece güvenlidir. Pahalı ünitelerdir.

3- Toprağın kirlenmesi ve yeraltı sularının zarar görmesi söz konusu değildir.

4- Tarımın maruz kalacağı hiçbir olumsuz etki söz konusu değildir.

5- Bu tesiste depolama kesinlikle olmayacak.

6- Polonya, İtalya, Sırbistan, Yunanistan ve daha pek çok ülke bu sistemi tercih ediyor.

Bizim de çöp niteliğimiz bu ülkelerle aynı şekildedir.

Tüm bu özelliklerinden dolayı bu tesis maliyeti 50 milyon dolardır.

Değerli Kandıralılar, benim araştırmalarım ve görüşlerim böyle. Takdir sizlerindir.”