Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Olay olmuştu: Kızderbent’teki maden tesisinde yeni gelişmeler var!

Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Karadere ve Kınalı Barajı’na malzeme temini sağlamak amacıyla Kızderbent’e maden tesisi kurulmak isteniyor. Bölge halkının tepki gösterdiği ve bir dönem mahkemelik olan Kızderbent’teki maden projesi için 11 Şubat’ta inceleme komisyonu kurulacak.

Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Karadere ve Kınalı

ozel haberTarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Yalova’nın Altınova ilçesi Fevziye ve Karadere Köyleri Çiftlikköy ilçesi İlyasköy Köyü ile Kocaeli’nin Karamürsel ilçesi Semetler ve Kızderbent Mahallesi arasında “Karadere ve Kınalı Barajları, malzeme ocakları, kırma eleme tesisi ve hazır beton santrali kurmak ve işletmek” için ÇED süreci başlatılmıştı. Söz konusu proje kapsamında Karamürsel’in Kızderbent Mahallesi’ne inşa edilmek istenen maden tesisine bir dönem bölge halkı tepki göstermiş ve mahkeme süreci yaşanmıştı. Karamüsel’deki vatandaşların tepkili olduğu proje için 11 Şubat 2025 tarihinde inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulacağı öğrenildi.

2 ADET BARAJ KURULACAK

DSİ tarafından Kocaeli ve Yalova’nın su ihtiyacını karşılamak için birisi içme suyu diğeri de arazi sulama amaçlı olmak üzere 2 baraj inşa edilecek. Proje kapsamında barajda kullanılacak olan malzemeleri temin etmek amacıyla Karamürsel’in Kızderbent Mahallesi’ne maden sahası kurulmak istenirken bölge halkı da ÇED raporunda yer verilen bu tesise karşı çıkmıştı.

İKİ İLDE TOPLANTI DÜZENLENMİŞTİ

DSİ’nin bölgede inşa etmek istediği proje kapsamında 29 Haziran 2020 tarihinde Yalova’da ve 30 Haziran 2020 tarihinde de Kocaeli’de halkın katılım toplantısı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantıya DSİ 1. Bölge Müdürlüğünün yanı sıra ÇED raporuna ilişkin mühendislik hizmetlerini yürüten firma katılım sağlamıştı.

Olay olmustu Kizderbentteki maden tesisinde yeni gelismeler var

KARARMÜRSEL HALKI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Yalova’da 29 Haziran 2020 tarihinde yapılan toplantı bölge halkının baraja karşı olmaması nedeniyle olumlu yönde geçerken; 30 Haziran’da Karamürsel’de yapılan toplantı ise barajın yanı sıra madenin de yapılacak olmasından dolayı olumsuz geçmişti. Baraja değil, maden sahasına karşına çıkan Karamürselliler, “Kızderbent Koruma” isimli sosyal medya hesabından da sesini duyurmaya çalışmıştı.

“BÖLGEDEKİ YERLEŞİM OLUMSUZ ETKİLENECEK”

30 Haziran 2020 yılında başlayan süreç kapsamında dönemin CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan; “Açılması planlanan taş ocağı sahası ile mahalle arasındaki mesafe sadece 800 metre. Yaklaşık 50 hektar arazide 4 yıl boyunca faaliyet gösterecek ve 600 bin ton taş işlemesi beklenen taş ocağı toz, hava ve gürültü kirliliği nedeniyle bölgedeki yerleşimi ve tarımı olumsuz etkileyecek” açıklamasında bulunmuştu.

YILDIZLI: AKIL DIŞI

Karamürsel halkının, çevre savunucularının ve siyasilerin tepki gösterdiği maden tesisine 2021 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onay verilmişti. ÇED raporuna onay verilen ve 91 bin 958 hektarlık alan üzerine kurulacak maden tesisine bölge halkı da tarım ve hayvancılığa büyük bir darbe vuracağını belirtmişti. ÇED raporunun olumlu olması üzerine dönemin CHP Kocaeli İl Başkanı Harun Özgür Yıldızlı da kararı akıl dışı olarak nitelendirmişti.

MAHKEME ÇED KARARINI İPTAL ETMİŞTİ

ÇED kararının olumlu olması üzerine çevre savunucuları 25 Şubat 2021 tarihinde karara itiraz etmek üzere Kocaeli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe yazmış ve 22 Nisan 2022 tarihinde de dava açmıştı. ÇED raporuna karşılık olarak Bursa 3. İdare Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşması ise 27 Ekim 2022 tarihinde görüşülürken, mahkeme 13 Aralık 2022 tarihinde verdiği kararla çevre savunucularını haklı bularak ÇED raporunu iptal etmişti.

İNCELEME KOMİSYONU KURULACAK

Karamürsel halkının, çevre savunucularının ve CHP Kocaeli’nin tepki gösterdiği, istemediği, mahkemenin iptal ettiği söz konusu maden projesi için bugünlerde yeni gelişmeler yaşanıyor. Karamürsel’e kurulmak istenen ve yılda 135 bin tonun üzerinde üretim yapılmak istenen maden tesisiyle ilgili olarak ÇED süreci kapsamında 11 Şubat 2025 tarihinde inceleme ve değerlendirme komisyonu kurulacağı öğrenildi.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlüğü üniversite bünyesinde istihdam edilmek üzere 9
Sıradaki Haber Gebze Teknik Üniversitesi personel alacak!