Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Metrosu’nu o firma yapacak!

Kocaeli Metrosu olarak bilinen Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı inşa ihalesi 61 milyar TL’ye tamamlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın bugün akşam saatlerinde müjdelediği metro hattını hangi firmanın yapacağını Bağımsız Kocaeli öğrendi.

Kocaeli Metrosu olarak bilinen

ugur 1Kocaeli’ni ulaşımda bir üst lige taşıyacak Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yatırım programına alınmış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bu kararı, ‘’Şehrimiz güne bir müjdeyle uyandı. Kuzey Metro hattı için Cumhurbaşkanımız kararnameyi imzaladı. Şehrimize hayırlı olsun” sözleriyle duyurmuştu. Bu gelişmenin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir arasında projeye yönelik devir protokolü imzalanmıştı. Son olarak Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nın 2023-2028 yılları arasında 95 milyar Türk Lirası yatırım hacmine sahip 1. aşaması, 2024 yılı yatırım programına alınmıştı.

OCAK AYINDA RESMİ GAZETE’DE YAYINLANDI

Bu gelişmenin ardından ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir arasında projeye yönelik devir protokolü imzalanmıştı. Protokol kapsamında her iki kurumun yetki ve çalışma alanları belirlenmişti. Büyükşehir’in altyapı ve gerekli durumlarda kamulaştırma desteği vereceği Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı 1. Aşama projesinde üst yapıdaki imalatları Bakanlığın yapması kararı alınmıştı. Protokolün imzalanmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı çalışmaların yürütülmesi için süreci başlatmıştı. Son olarak 8082 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Kocaeli Kuzey Hafifi Raylı Sistem Hattının 1. Aşamasının 2024 yılı yatırım programına alınması kararlaştırıldı ve karar 15 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

YILDA 100 MİLYON YOLCU TAŞIYACAK

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın 4 ilçeyi birbirine bağlayacak olan metro projesinin ihalesinin gerçekleştirildiğini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın X hesabından yaptığı açıklamada; “Ulaşım Master Planımızda yer alan ve üzerinde hassasiyetle çalıştığımız Körfez – Derince – İzmit – Kartepe Metro Hattı Projemizin ihalesi yapıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2024 yatırım programına alınan metro hattı, 61 MİLYAR TL YATIRIM bedeli ile Kocaeli’de tek seferde hayata geçirilecek en büyük yatırım olacak. Yıllık 100 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak metro hattı için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şehrimiz ve kıymetli hemşehrilerimiz adına teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” ifadelerine yer verdi.

MÜLKİYETİ BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLECEK

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yatırım programına alınan proje için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında 16.10.2023 tarihli resmi yazı ile devir protokolü imzalanmıştı. Bu protokolle işin projelendirilmesinden başlayarak işletmeye açılıp hizmet verebilir hale gelmesine kadar olan süreçte her iki kurumun yetki ve sorumluluklarıyla çalışma alanları belirlenmişti. Buna göre süreç boyunca; gerekli etüt-proje işleri, inşaat, elektromekanik sistem imalatları, altyapı deplaseleri, müşavirlik ve kontrollük hizmetleriyle araç alım işleri Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olacak. Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı’nın 1. Aşamasının tamamlanmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne mülkiyetin devri yapılacak.

BÜYÜKŞEHİR’DEN ALTYAPI DESTEĞİ

Proje sürecinde Büyükşehir Belediyesi altyapı deplaselerine destek verecek, şantiye kurulumu, istasyon ve trafo merkezi gibi alanlardaki çalışmalar, hafriyat döküm sahalarının kullanımı gibi işlerde Bakanlığa kolaylık sağlayacak, projenin test ve devreye alma sürecinde ise ihtiyaç duyulacak hat kesimleri ve teknik personel bulundurma gibi durumlarda destek verecek. Aynı zamanda kamulaştırma ihtiyacı olması durumunda kamulaştırma işlemlerinin gerçekleştirilip tüm alanlar imalata uygun şekilde Bakanlığa teslim edilecek. Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattının 1. Aşamasında 26,85 kilometrelik raylı sistem hattı ve 18 istasyon yapılması düşünülüyor. Toplamda 1.8 milyar dolarlık bir yatırım olacağı tahmin ediliyor. Metro hattı ve metro araçları için ayrı ihale yapılacak. Projeyle Kocaeli’nin doğu-batı aksında günlük yaklaşık 300 bin yolcu, yılda 101 milyon yolcu taşıması hedefleniyor.

GEBZE METROSUNU İNŞA EDEN FİRMA

Kocaeli Metrosu olarak bilinen Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı inşa ihalesi 61 Milyar TL yatırım bedeli ile Ankara’da gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın bugün akşam saatlerinde müjdelediği metro hattını hangi firmanın yapacağını Bağımsız Kocaeli öğrendi. Geçtiğimiz hafta tamamlanan ihale sürecini Kocaeli’yi yakından tanıyan bir firma kazandı. Daha önce Gebze-Darıca Metrosu ihalesini kazanan ve inşa işlerini büyük ölçüde tamamlayan Eze İnşaat firmasının Kocaeli Metrosu’nu da inşa edeceği öğrenildi.

Kocaeli Metrosu Eze İnşaat