Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kurul, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden cevap istedi: Tuncay Seyahat’in ihalelere girmesi yasaklanacak mı?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni 555 araçlık kiralama ihalesini kazanan ve şartların tamamını yerine getiremeyen Tuncay Seyahat ile ilgili Kamu İhale Kurumu Büyükşehir’den bilgi istedi. Büyükşehir’in cevabında şirketin 119 aracın teslim edilmemesinin yanı sıra teknik şartnamede yer alan avadanlık, çeki demiri, tente, kabin gibi çeşitli eksikliklerin olduğunu da belirtildi. Ayrıca şirketin ihalelere katılmaktan yasaklaması kararı gündeme geldi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ni 555
Nazim Ozgun Erbulan 1

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 13 Haziran 2022 tarihinde 580 adet sürücüsüz muhtelif araç kiralama ihalesine çıktı. Söz konusu ihalede 555 araç için en düşük teklif veren Tuncay Seyahat, 125 milyon 193 bin 595 TL’ye ihaleyi alan şirket oldu. İhalenin 25 adet ‘sürücüsüz hasta nakil ambulansı’ kısmını ise 17 milyon 14 bin 25 TL teklif ile Alarm Sağlık Hizmetleri Şirketi aldı. 1 Ekim 2022-30 Eylül 2024 tarihleri arasında kiralanacak 580 araç için belediyenin kasasından toplam 142 milyon 207 bin TL çıkacaktı. İhaleden kısa bir süre sonra Tuncay Seyahat firması araçları büyükşehir belediyesine teslim etti ancak şartnamede yer alan kimi araçlar teslim edilmedi.  Büyükşehir ihaleyi iptal etmesinin ardından şartnameyi değiştirerek yeniden ihaleye çıktı.

BÜYÜKŞEHİR’E SORULDU

Bir firmanın başka bir konudan dolayı Tuncay Seyahat’i şikayet etmesi üzerine Kamu İhale Kurulu toplandı. Şikayete konu olan firmanın yasaklanması talebini değerlendiren kurul, 555 araç kirama ihalesini ve Tuncay Seyahat’i Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne sordu. Büyükşehir verdiği cevapta söz konusu ihalede en avantajlı teklifi Tuncay Nakliyat Seyahat isimli şirketin verdiğini, şirket ile 7 Temmuz 2022 tarihinde sözleşme imzalandığını belirtti. Şirketin 119 aracı teslim etmediği ayrıca teknik şartnamede yer alan avadanlık, çeki demiri, tente, kabin gibi çeşitli eksikliklerin olduğunu cevapta yer aldı.

37 MİLYON GECİKME CEZASI

Araçların tamamının iş için hazır edilinceye kadar toplamda 37 milyon 558 bin 78 TL 50 kuruş gecikme cezası uygulanması, yasak fiil ve davranışlar nedeniyle toplamda 7 milyon 511 bin 616 TL tutarındaki kesin teminat mektubunun gelir kaydedilmesi ve sözleşme feshi kararı aldıklarını bildirdi.  Büyükşehir’in cevap yazısında şirketin ihalelere katılmaktan yasaklanması da gündeme geldi. Büyükşehir, firmanın 2 yıl süreyle ihalelere katılmaktan yasaklama kararı sürecini başlattıklarını belirtti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI MI AÇTI?

Kurul, bu durumu rapora “Tuncay Nak. Hay. Sey. Turizm Oto. Petrol İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama sürecinin başlatılmasına karar verildiği ve yükleniciye fesih bildiriminin gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır” ifadeleriyle yansıtırken “Firmanın sözleşme hükümlerine uygun olarak yerine getirmediğinin idarece tespit edildiği ve hakkında ihalelere katılmaktan yasaklanma kararı verilebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bildirimde bulunulduğu anlaşıldığı” ifadelerine yer verildi. Bir diğer yandan firmanın ihale yasaklısı olmamak için yürütmeyi durdurma davası açtığı da belirtiliyor. Bakanlığın yasaklama kararı alması halinde karar, Resmi Gazete’de yayınlanacak.

“ÇİP KRİZİ”

Söz konusu araç temini hakkında Tuncay Seyahat firmasının sahibi Vedat Tuncay En Kocaeli Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu ihale kapsamında 385 adet yeni aracı gününde teslim ettik. Hepsi belediyede, hepsi çalışıyor. Bunların dışında istenen araçlar var. CC özelliğine bakıyorsunuz Ford marka araçlar. Ancak o özellikteki araçlarda sıkıntı var. Biz bu araçları tedarik etmek zorundayız. Ama fabrika üretemiyor. Bakın, 5 ay önce siparişimizi yapmışız. Ama Ford fabrikası çip krizinden dolayı araba tedarikini sağlayamıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Önceki haberleri için tıklayın: