Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kabotaj Bayramı ne zaman? 1 Temmuz’da ne oldu? 1 Temmuz tatil mi? Kabotaj nedir?

1 Temmuz tarihinin gelmesiyle birlikte milyonlarca kişi 1 Temmuz tarihinde ne olduğunu araştırmaya başladı. Kabotaj Bayramı’nın hangi gün olduğu hakkında araştırma yapan kişiler, Kabotaj Bayramı’nın ne zaman olduğunu ve tatil olup olmadığı sorusunun yanıtını arıyor. Peki, 1 Temmuz’da ne oldu? Kabotaj Bayramı ne zaman? 1 Temmuz tatil mi? Kabotaj nedir? Detayları haberimizde…

1 Temmuz tarihinin gelmesiyle

1 Temmuz tarihinin gelmesiyle birlikte milyonlarca kişi 1 Temmuz tarihinde ne olduğunu araştırmaya başladı. Kabotaj Bayramı’nın hangi gün olduğu hakkında araştırma yapan kişiler, Kabotaj Bayramı’nın ne zaman olduğunu ve tatil olup olmadığı sorusunun yanıtını arıyor. Peki, 1 Temmuz’da ne oldu? Kabotaj Bayramı ne zaman? 1 Temmuz tatil mi? Kabotaj nedir?  Kabotaj Bayramı Kocaeli’de kutlanıyor mu? Detayları haberimizde…

kabotaj bayramıKABOTAJ NE DEMEK?

Kabotaj Bayramı ile ilgili soruları merak eden kişiler o gün ne olduğunu ve kabotaj kelimesinin anlamını merak etmeye başladı.  Kabotaj haklarının ne olduğuna dair soru soran milyonlarca kişi sorusuna cevap arıyor. Kabotaj hakları, bir ülkenin karasuları ile limanları arasında gemi işletme ve çeşitli liman hizmetlerini tek başına kontrol etme hakkıdır. Türkçe Sözlüğü “Kabotaj” kelimesinin tanımını “Bir ülkedeki rıhtımlar veya limanlar arasında gemi işletmeciliği işi” şeklinde yapıyor.

1 TEMMUZ’DA NE OLDU?

Denizciler tarafından önemli tarih olan 1 Temmuz’da ne oldu sorusunu soran kişiler bunu araştırmaya başladı. 1 Temmuz tarihinde denizlere ilişkin yaşanan gelişmenin ne olduğunu merak edenler bunun cevabını arıyor. Kapitülasyon ve kamu Duyun-u Umumiye uygulaması sonucunda Osmanlı Devleti, kıyı denizciliği ve buna bağlı meslekleri yabancılara devretti. Bu durum Osmanlı şirket gemilerinin hareketini kısıtlamış ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında ticaret filosunun tonajını önemli ölçüde azaltmıştır. Mondros Mütarekesi ile boğazlar ve deniz gücü gibi stratejik konuların kontrol altına alınması Osmanlı’nın deniz gücüne son verdi. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Lozan görüşmeleri giderek önem kazanmış ve milli ticareti desteklemek amacıyla 1923 İzmir İktisat Kongresi’nde kabotaj haklarına vurgu yapılmıştır. Lozan Antlaşması ile Türkiye kabotaj haklarını kazanmış ve Türk bayrağı altında deniz ticaretini teşvik etmiştir. 1926 yılında kabul edilen Kabotaj Kanunu, yabancı gemilerin Türk limanlarında ve iç sularında kabotaj hakkına sahip olmadığını ve bu bölgelerde yalnızca Türk bayrağını taşıyan gemilerin faaliyet göstermesine izin verildiğini öngörmektedir. Kanun, Türk denizcilik sektörüne ulusal kimlik kazandırdı ve deniz ticaret filosunun gelişimini teşvik etti. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz, 1935 yılında kabul edilmiştir.

NE ZAMAN KUTLANIYOR?

Kabotaj Bayramı’nın tarihini ve kabotaj kelimesinin ne demek olduğunu araştıran kişiler bayramın ne zaman olduğunu, Kocaeli’de kutlanıp kutlanmadığını ve Kabotaj Bayramı’nın resmi tatil olup olmadığı sorunlarını da soruyor. 1926 yılında kabul edilen Kabotaj Kanunu, yabancı gemilerin Türk limanlarında ve iç sularında kabotaj hakkına sahip olmadığını ve bu bölgelerde yalnızca Türk bayrağını taşıyan gemilerin faaliyet göstermesine izin verildiğini öngörmektedir. Kanun, Türk denizcilik sektörüne ulusal kimlik kazandırdı ve deniz ticaret filosunun gelişimini teşvik etti. Kabotaj Kanunu 1 Temmuz, 1935 yılında kabul edilmiştir. Denizcilik ve Kabotaj Günü her yıl 1 Temmuz’da kutlanmaktadır.

KOCAELİ’DE KUTLANACAK MI?

Kocaeli’de yaşayan kişiler, Kabotaj Bayramı’nın Kocaeli‘de kutlanıp kutlanmayacağının sorusunun yanıtını arıyor. Kabotaj bayramı, Türkiye’de her yıl 1 Temmuz’da kutlanan bir milli bayramdır. Bu bayram, Türkiye’nin denizlerinde ticaret gemileri ve yük taşımacılığı için yalnızca Türk bayraklı gemilerin kullanılmasını öngören kabotaj kanununun yürürlüğe girdiği gün olarak kutlanır. Kocaeli gibi Türkiye’nin deniz kıyısında bulunan şehirlerde de bu bayram coşkuyla kutlanır.

1 TEMMUZ TATİL Mİ?

Kabotaj Bayramı’nın gelmesiyle birlikte milyonlarca insan tatil olup olmadığı sorusunun yanıtını arıyor. Türkiye’de her yıl 1 Temmuz’da kutlanan bir milli bayram olmasına rağmen Kabotaj Bayramı’nda resmi tatil yoktur.