Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Kentsel Dönüşüm Komisyonu tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Kocaeli’ye geldi. Özgür Kocaeli Gazetesi’nden Yavuz Solmaz’ın haberine göre; Moriwaki İnşaat Mühendisleri Oda Binasında İnşaat Mühendislerine seslendi.
DEPREMDE HASAR YÜZDE 70 AZALTILABİLİR
Deprem Uzmanı Moriwaki burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Japonya’da her zaman deprem oluyor. Japonya’da deprem, tsunami ve afet adına her şey var ama ülke buna hazır. Devlet, belediye, okul, şirket ve aile hep beraber hazırlanıyorsa bu hasarı yüzde 70 oranda azaltabilir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremi öncesinde bölgede 500 senedir deprem yoktu. Kahramanmaraş bölgesinde deprem olacağını 2.5 ay önce söylemiştim.
100-250 YILDA BİR BÜYÜK DEPREM YAŞANIYOR
Kuzey Anadolu Fay haftı kuzey kolu Tekirdağ bölgesinde 1912’de kırıldı. Bu noktadan Yalova Çınarcık’a kadar 175 kilometre var. Burada uzun zamandır deprem olmadı. İstanbul’a yakın noktada olan bölgede ise 1509 ve 1766 yılları arasında kırılma oldu. Arada 257 sene fark var. Büyük depremler ortalama 100-250 yılda oluyor. Bursa’da gelecek 50 yıl içerisinde deprem olma ihtimali çok fazla. Bu 50 sene bir hafta veya bir ay sonra da olabileceği gibi 60-70 yıl içerisinde de olabilir. Bursa da depreme karşı gerekli önlemler alınmalıdır.
TÜRKİYE’DE YAPILARIN YÜZDE 50’Sİ KAÇAK
Kocaeli depreme karşı 1. derece riskli bölgede. Türkiye depremde can kaybı oranında dünyada 3. sırada. Depremler değil binanın öldürdüğü teorisine katılıyorum. Bunu sizler diploma aldıktan ve çalışmaya başladıktan sonra çözebilirsiniz. Bunu ana olarak mühendisler çözebilir.Türkiye’de 21 milyon yapı stoğu varsa bunların yüzde 50’si kaçak. İmar barışı diye bir şeye anlam veremiyorum. Depremde en çok vefatı merdivenlerde gördüm. Deprem anında merdivene asla gitmeyeceksiniz.”
ÇINARCIK’A KADAR KIRILIRSA ZARAR BÜYÜK OLUR
Yüksek bölgelerde zemin iyi. Zemin iyiyse deprem hızlı geçiyor ve sorun olmuyor. Yumuşak zeminde binalar yüksek katlı olmamamlı. Tekirdağ bölgesinde bir fay kırılırsa büyük zarar görmez ama Çınarcık’a kadar fay hattı kırılırsa veya Tuzla karşısında kırılma olursa Kocaeli’de büyük kayıp olabilir. 2000 yılından önce ve sonra bina olması tehlikeyi artırır. 2000 öncesinde ruhsatsız bir binalar çoğunluksa tehlike fazla demektir.”