İçişleri Bakanlığı’na bağlı Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğü 1 Ocak 2023-31 Aralık 2023 tarihleri arasında taşımalı mamul yemek ve kumanya hizmeti alımı dağıtım ve servis hizmeti için ihaleye çıktı. 15 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen ihaleye 6 firma teklif verirken bir firmanın teklifi geçerli sayıldı. İşin yaklaşık maliyeti 13 milyon 109 bin 121 TL olarak açıklanırken Katmışlar Yemek İnşaat LTD. ŞTİ. isimli şirket 12 milyon 891 bin 435 TL teklif verdi. İhalenin sonucu geçtiğimiz gün belli oldu.
3 ÖĞÜN, 4 ÇEŞİT YEMEK
Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne bağlı sığınmacılar ve düzensiz göçmenlerin kaldığı Gündoğdu Geri Gönderme Merkezi’nin (GGM) hizmet binasında bulunan yemekhane salonunda 3 öğün olmak üzere 4 çeşit yemek ve kumanya hizmeti alımında içerik paylaşıldı.
TOPLAM 492 BİN YEMEK, 10 BİN 950 KUMANYA
GGM’de sabah, öğle ve akşam olmak üzere dörder çeşit yemek hizmeti öğün başı 450 kişiden genel toplamı 492 bin 750 olarak, kumanya ise 10 bin 950 olarak belirlendi. Şartnamede dikkat çeken detaylardan biri ise, “İşin yürütülmesi aşamasında geri gönderme merkezinde bulunan sığınmacılardan herhangi birinin sağlık sorunları nedeniyle (ishal, kabızlık, çölyak vb.) özel beslenmesi (yüksek protein, düşük protein, yüksek karbonhidrat, glütensiz, laktozsuz, tuzsuz vb.) gerektiğinin doktor raporuyla belgelendirilmesi halinde, söz konusu kişiye/kişilere doktor veya diyetisyen tarafından hazırlanan özel beslenme menüsü verilecektir. Hastaya bireysel olarak hazırlanan yemeklerin hastanın tedavisi için gerekli günlük enerji ve besin öğeleri gereksinimlerini sağlayacak yiyeceklerin menüleri, uygun miktar, çeşit, tat, kıvam ve görünüşte olmak üzere her türlü yiyeceği kapsayabilir. Yemeklerin pişirilme şekli, miktarı ve servisinin diyetisyenin ve/veya doktorun öngördüğü tedavi ilkelerine uygun olması zorunludur” ifadeleri oldu.
“ETLER TAZE, TAVUKLAR KENDİNE HAS GÖRÜNÜŞTE…”
GGM’de yemek dağıtımında çalıştırılacak personel sayısı en az 4 olarak belirtilirken deneyim ve mesleki yeterliliğe sahip olacağı, bu çalışanların izin veya raporlu olmaları durumunda, aynı vasıf ve güvenilirliğe sahip personel yüklenici tarafından yapılacağı şartı koşuldu. Yemek ile ilgili ise etlerin taze, kendine has görünüşte, tavukların da aynı şekilde olması gerektiği belirtildi.
MENÜLERDE NELER VAR?
Yemekler yaz ve kış menüsü olarak ayrıldı. Yazın belli günlerde kahvaltıda bal-tereyağı, siyah zeytin, beyaz peynir, menemen, çay verilirken, öğlen şehriye çorbası, fırın tavuk, soslu spagetti, cacık, akşam yemeğinde ise domates çorbası, patates musakka, pirinç pilavı ve salata yer aldı. Kışın kahvaltıda tahin pekmez, kaşar peynir, yeşil zeytin, yumurta haşlama ve çay, öğlen şehriye çorbası, tavuk kavurma, sebzeli erişte, akşam ise köylü çorba, orman kebap, bulgur pilavı ve yoğurt yine belli günlerde verilmesi şartnamede yer aldı. Nakil sırasında verilen kumanya 4 çeşide ayrılırken örnek kumanya menüsünde yarım ekmek, köfte ızgara, domates-biber söğüş, ayran ve su yer aldı.