Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Hisareyn köyünde yemyeşil arazi ranta kurban gitmişti. Yaklaşık 55 dönüm arazi üzerine kaçak bir lojistik tesis inşa edilmişti. Büyük bölümü mutlak tarım arazileri üzerinde kalan, bir bölümü ise konut imarlı olan araziler birleştirilmiş, etrafı 2 metre yüksekliğinde dev tellerle çevrilmiş, tek bir giriş kapısı ile bölgede üretim yapan otomobil fabrikalarına açık depolama hizmeti verilmeye başlanmıştı. Söz konusu kaçak lojistik tesis nasıl olduysa Ford fabrikasıyla anlaşma imzalamış ve metrekare başına ödeme almaya başlamıştı. Kaçak tesisin aylık geliri milyonlarca lira idi.
AK PARTİLİ BELEDİYE SAVUNMUŞTU
Bağımsız Kocaeli gelen ihbarlar sonrasında kaçak tesisi ortaya çıkardı ve haberleştirdi. Kamuoyunda geniş yankı uyandıran kaçak tesisi ilk savunan Ak Partili Gölcük Belediyesi’nin koordinatörü Kemal Kahraman olmuştu. Gazetemiz genel yayın yönetmeni Uğur Enç’e söz konusu tesiste herhangi bir usulsüzlük olmadığını anlatan Kahraman, bölgedeki her bir parsele ayrı ayrı otopark ruhsatı verdiklerini belirtmiş, kaçak bir tesis olmadığını iddia etmişti. Tarım arazilerinde herhangi bir faaliyet olmadığını da ifade eden Kahraman, Ford fabrikasından minibüslerin tırlarla değil park edilecek araçlar kendi başlarına tesisi ulaşacak şekilde taşınacağını, tırların Hisareyn köyünde bir trafik yükü oluşturmayacağını öne sürmüştü.
CHP GRUBU SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Kemal Kahraman’ın açıklamalarından iki gün sonra bölgede inceleme yapan Enç minibüslerin tırlarla bölgeye taşındığı, tek şerit gidiş-geliş yolda herhangi bir trafik önlemi alınmadığını tespit etmişti. Bölgedeki tarım arazilerinin kullanımını da belgeleyen Enç, Ford’a ait araçların kaçak lojistik tesis işletmecileri tarafından tarım arazilerinin üzerine park edildiğini, hem Toprak Koruma Kanunu’na hem de İmar Kanunu’na muhalefet nedeniyle sorumlular hakkında işlem başlatılması gerektiğini ifade etmişti. Söz konusu haberler sonrasında Gölcük Belediyesi CHP Grubu adına suç duyurusunda bulunuldu. Gölcük Belediyesi yetkilerinin kaçak tesise göz yumduğu, bu yetkililer başta olmak üzere sorumlular hakkında gereğinin yapılması istendi.
TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ 1.7 MİLYON CEZA KESTİ
Haberler ve kamuoyu baskısı sonrasında söz konusu kaçak lojistik tesisi ile ilgili Kocaeli Valiliği harekete geçti. Tarım İl Müdürlüğü mutlak tarım arazilerini betona boğan, etrafını dev tel örgülerle ören firmaya 1.7 milyon lira ceza kesildi. Kaçak lojistik tesisin tarım arazilerinden kaldırılması için yasal süre verilen firmaya karşı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile sorumlu belediyeler ise herhangi bir adım atmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin son meclis toplantısında Ak Partili Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer daha önce “İmar Kanunu 37. Madde kapsamında otopark ruhsatı verildi” dediği kaçak tesis için “açık depolama ruhsatı verdik” dedi. Sezer ilk açıklamasını yalanlamış ve kamuoyunu yanılttığını itiraf etmiş oldu.
ARAZİLERE DÖKÜLEN BETON KALDIRILIYOR
Gölcük’teki kaçak lojistik tesisle ilgili geçtiğimiz günlerde yeni bir gelişme yaşandı. Tarım İl Müdürlüğü’nün kestiği ceza sonrasında mutlak tarım arazileri üzerindeki 2 metrelik dev tel örgüler söküldü. Kaçak tesis konut imarlı arazilerle sınırlandırıldı. Tarım arazileri üzerinde yer alan beton da iş makineleri tarafından kaldırılmaya başlandı. Söz konusu görüntüler sonrasında akıllara Kemal Kahraman ve Gölcük Belediyesi yetkililerinin bölgede herhangi bir usulsüz durum olmadığını belirten açıklamaları geldi. Madem hiçbir usulsüzlük yoktu, işletme neden mutlak tarım arazilerine döktüğü betonu kaldırıyor? Madem usulsüzlük vardı, Gölcük Belediyesi bu usulsüzlüğe neden göz yumdu? Neden kaçak tesisi mühürlemedi?