Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2024 yılı faaliyet raporu üzerine söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili ve İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet faaliyet raporunu şu ifadelerle eleştirdi: “Faaliyet raporuna emek veren herkesin emeklerine sağlık. Kim ki ufacık bile kentimize sağlık sunuyorsa hepsinden Allah razı olsun. Değerli arkadaşlar faaliyet raporu ile ilgili çok fazla detaya girmeden, gözümüze çarpan eksik yanlış ya da onaylamadığımız şeyleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Her ne kadar denetim komisyonu, denetim raporu üzerine meclis üyelerimiz söz alıp anlattılar ama kısaca bir özet geçmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bütçenin yüzde 95 hedef oranını tutturamadığını görüyoruz. Geçmiş yıllardaki faaliyet raporlarını da aldım. 2022’de yüzde 92’miş. 2023’te yüzde 86, 2024 yılında ise ne yazık ki yüzde 83’te kalmış. Yani hedef tutturulamamış. Gider bütçesinde 1.5 milyar TL bütçe açığı görülüyor. Rakamlarla ilgili bize sunulanlar bunlar. Ben hesap uzmanı değilim. Denetim komisyonu meclis üyesi arkadaşlarımız burada konuştular.
DENİZ ULAŞIMINDA TAŞINAN YOLCULAR
Performans bilgileriyle ilgili birkaç paylaşım yapmak isterim. Özellikle bu raporda ilk faaliyet proje bilgilerinde 3 adet dönüşüm alanı belirlenmiş. İlki kentsel dönüşüm altındaki hedefler. Buradaki hedeflere baktığımızda yollar, köprüler ve kavşaklar sıralanmış. Ulaşım başlığında hedef kartında toplu ulaşım payının yükseltilmesi deniyor. Bu hedeflerin sonucunda hangi hizmetlerin hizmete sunulduğu da anlatılıyor. Raporda deniz ulaşımı bölümü var. Biz 2 denizi olup bunları yeterince kullanamayan bir kentiz. Burada yanlış bir planlama olduğunu düşüyorum. Faaliyet raporunda şöyle bilgiler var, 2024 yılında 551 bin yolcu taşınmış, 9 milyar TL gelir elde edilmiş. Büyükada ve mehtap turlarında 21 bin 519 yolcu taşınmış ve 1 milyar 736 milyon TL gelir elde edilmiş görünüyor. 2024 yılında STK, okul, hastane ve benzeri kurumların talep ettiği gezilerde 7 bin 651 yolcu taşınmış. Bunun deniz ulaşımı ile ne alakası var ben çözemedim. Mehtap turları, geziler, toplu taşımanın payını ve yükünü ilgilendiren faaliyet ya da hedefler değil. Bunlar olsa olsa kültür turları olur. Hiçbir şekilde deniz ulaşım faaliyetleri altında olmamalı. Özür dilerim rakamlar milyar değil, milyonmuş. Ben hesap uzmanı olmadığım için ayıramıyorum.
KASİSLERE 68 MİLYON TL HARCANMIŞ
Ulaşım başlığı devamında baktığımızda kasislerle ilgili kısım var. 2022’de 12 milyon, 2023’te 17.5 milyon, 2024’te 68 küsur milyon TL kasislere para harcanmış. Yine kentsel dönüşüm başlığı altındaki hedeflerde bu. Ulaşım başlığında. Bu kentte ulaşımı rahatlatan, etkin bir şey olmamış. Kocaeli’nin en büyük sorunu trafik ama bu sayılan faaliyetlerin çoğunda ulaşımı rahatlatacak, trafiği kökten çözecek, 2 milyonluk bir şehir, sanayinin başkentinin ulaşım sorununu çözecek bir faaliyet raporu olmadığını ifade etmek istiyorum.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HEDEFLERİ
Kentsel dönüşüm başlığında bir hedef kurulmuş. 1.000 araçlık açık otopark inşa etmek var. Parklanma sorunun çözümü için deniyor. 1.200 araçlık açık otopark tamamlanmıştır diyor. Hemen altında tamamlanan otoparkları sayıyor altında. Sayılan otoparklara baktığımızda ilçe merkezlerinde değil. İlçe merkezlerinde parklanma sorunları için çözüm üretemeyecek projeler için yapılmış otoparklar bunlar. Burada hedefin hiçbir şekilde tutturulamadığını söylemek istiyorum. 2023 yılında yaptık dediğiniz Kartepe Meydanı otoparkı burada yeniden yaptık diye yer alıyor. Hedefteki rakam tutsun diye mi koyuldu yoksa yeni bir otopark mı yapıldı bilmiyorum.” Hürriyet’e cevap veren meclis başkan vekili ve Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, “Kartepe Meydanımıza 2 adet otopark yapıldı. Biri 500 bir diğeri 150 araç kapasiteli.” dedi.
TRAFİK MASTER PLANI
Konuşmasına devam eden Fatma Kaplan Hürriyet şu ifadeleri kullandı: “Hem 2023 hem 2024 raporlarında rakamlarda 450 sayılık otopark yapıldığı yazıyor. Kopyala yapıştır gibi sanki. Belki teknik bir hata yapılmıştır bilmiyorum. Ulaşım konularında, raylı sistem konusunda hedefler koyulmuş, olmamış. Mesela 15 tramvay aracı satın alınacak denmiş 5 araç alınmış. Bu yıl 3 kilometre tramvay hattı yapılmış. Ama hepimizin gıptayla baktığı bozkırın ortasındaki, Yılmaz hocamızın muhalefetteki bir belediye ile meclis çoğunluğu olmadan yıllar önce bütün raylı sistemini hatta kabinlerini üretmekle birlikte çözmüşken Kocaeli gibi bir kentin hala daha bu sorunu çözememiş olmasını sizlerin dikkatinize sunuyorum. Trafik sorunu daha önce de gündem olmuştu. Sayın başkanımız hep master plan master plan demişti. Bir master planınız olduğundan emin misiniz? Biz faaliyet raporunda biz master plan çözümlerine ilişkin çok fazla bir şey göremediğimizi ve ulaşım sorunlarının bir dönem daha devam edeceğini görüyoruz.
UMUTTEPE CAMİ VE OTOPARK
Umuttepe Yerleşkesi’ndeki cami ve katlı otopark projesi var. 2022’de aynı proje var. 2023’te yine aynı görsellerle yapıyoruz, başladık deniliyor. Ama 2024’e geliyoruz, Umuttepe Yerleşkesi’ne cami ve katlı otopark yapım işi için yüklenici işi süresinde tamamlayamadığı için feshedilmiştir diyor. 2022’de ve 2023’te var ama 2024’te artık yok. Şu anda orası çamur halinde. Burada çok ciddi bir kayıp var. 2 yıla yakın bir zaman kaybı var burada. Eğer o alan olduğu gibi bırakılmış olsaydı hali hazırda 1.000 araçlık bir otopark ihtiyacı giderilmiş olacaktı. Sadece araziyi düzleştirmek dahi yetecekti.
MİLLİ İRADE MEYDANI
Çok özür diliyorum sayın başkan tanımım için ama Milli İrade Meydanı benim için tam bir ucube. Park ve bahçe birimlerimiz demir pergelelerle daha iyisini yapardı. Sonrada bölüm bölüm yok kruvasancı, yok kahveci diye açılmaya çalışan bir yer. Çok ciddi bir para yiyen, 2022’de 29 milyon harcadık demişsiniz. 2023’te 200 milyon harcadık demişsiniz. 2024’te bir para harcandı mı bilmiyoruz. 2022’de 29 milyon neye verildi, sadece projeye mi merak ediyorum. Eğer sadece projeye verildiyse gerçekten yazık olmuş diyorum. Mimar arkadaşlarıma da haksızlık yapmamayım ama bütün kent oraya olumsuz bakıyor. Orası bir ucube olarak duruyor.
ULUSLARARASI FUAR MERKEZİ NEDEN YOK?
Tıbbi Aromatik Bitki Projesi… Hatırlıyorum bütün basında ballandıra ballandıra anlatılmıştı. 2022 raporunda 3 kurum ile başlanan ve 68 çiftçiyi ilgilendiren 2023’te 2 kurum ile 2024’te ise 49 çiftçi ve 1 kurum ile devam eden bir proje haline gelmiş. Bu projenin akıbeti nedir merak ediyoruz. Hayrettin bey sürekli bize çilekler filan sorgu sual ediyor. Sataşmak gibi bir niyetim yok ama bu arkadaşlar Tıbbi Aromatik Bitki Projesi’ne sessiz kalıyor. Projedeki tonajlar da düşmüş. İzmit Alikahya’da 433 metrekare bir tesis yapıldı. Bütün kent için yapılıyor diye haberler yapıldı ama bizi sırf Ordularla karşı karşıya getirmek için, Ordulular Derneği’ne yapılan bina bütün kente hizmet edecekmiş gibi faaliyet raporunda sunulmuş. Kartepe Uluslararası Fuar Merkezi için İnterteks yıkıldı. 2024 yılı faaliyet raporunda bugün fuar merkezinin projesinden dahi bahsedilmiyor. Bu fuar merkezi ne durumdadır?