Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Corona günlerinde faturadan nasıl tasarruf edilir?

Corona virüsü nedeniyle vatandaş günlerdir evlerinden çıkmayan vatandaşın elektrik, su ve doğalgaz kullanımınında artış yaşandı. Bütün gününü evde geçiren vatandaş nasıl tasarruf yapabilir? Elektrik, su ve doğalgaz faturaları nasıl düşürülebilir? TÜDEF Genel Başkanı Aziz Koçal nasıl tasarruf yapılacağını anlattı…

Corona virüsü nedeniyle vatandaş günlerdir evlerinden çıkmayan vatandaşın elektrik, su

UgYur ENCY min 248Corona virüsü nedeniyle evlerine kapanan vatandaşların fatura kullanım oranları yükseldi. Peki, bu oranlar nasıl düşer ve vatandaş nasıl tasarruf edebilir? Bilindiği üzere, 3 ay süre ile faturalara zam yapılmayacak.

“TÜKETİCİ KADERİ İLE BAŞ BAŞA”

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal herkesin evinde kendi tedbirini alabileceğin söyleyerek açıklamalarda bulundu.Koçal, devletin tüketiciyi kaderiyle baş başa bıraktığını belireterek, “Corona virüsü nedeniyle evde kaldığımız bu günlerde, kullandığımız su, elektrik, doğalgaz artacağından ödediğimiz fatura tutarlarında yükselme olacaktır. Bizler evde kalırken faturalar sabit kalmayacak tam tersi tırmanışa geçecektir. Yükselen faturaların ödemeleri ile ilgili tüketicilerin öteleme talebi henüz bir karşılık bulmamıştır. Tüketici yine kaderi ile baş başa kalmıştır. Bir yandan fatura ödemeleri ile ilgili tüketici lehine bir uygulamanın hayata geçirilmesi beklenirken, diğer taraftan basit birkaç önlem ile bilinçli bir tüketici olabilir faturalarımızın yükselmesini engelleyebiliriz. Elektrik, su ve doğalgaz kullanımda hepimizin basitçe yapabileceği uygulamalar var” dedi.

 TAVAN LAMBALARINDA TEK AMPUL

Elektrik, su ve doğalgaz faturalarını azaltmak için alınması gereken tedbirleri sıralayan Koçal, “Elektrikten tasarruf edebilmek için; ev içinde kullanılmayan alanların ışıkları söndürülmeli, oturduğumuz odaların dışında kalan odalarda yapılacak işler gündüz yapılmalı, enerji tasarruflu ampuller kullanılmalı, özellikle odalarda bulunan avize, tavan lambalarında yanan ampul sayısı teke düşürülmeli, bulunulan mekanda herhangi bir iş yapılmıyor ise tavan aydınlatma armatürü kullanma yerine kısmi aydınlatma yapılmalı. Televizyon, bilgisayar gibi pek çok elektronik cihazları kapattığımızda fişleri de prizden çekilmeli, kullanılmayan elektronik cihazlar prizde takılı kalmamalı. Telefon cihazları yatarken şarja takılmamalı, gündüz takılmalı şarj dolunca fiş prizden çekilmeli” ifadelerini kullandı.

 ÇAY VE KAHVE İHTİYAÇ KADAR…

Elektrik tasarrufu için pek çok önlem olduğunu ifade eden Koçal açıklamasına şöyle devam etti: “Bulaşık makinası tamamen dolmadan, çamaşır makinası ise çamaşır kapasitesi tamamlanana kadar çalıştırılmamalı. Ütü bitmeden, ütünün fişi beş dakika önceden fişten çekilmeli, ütüler biriktirilerek toplu yapılmalı. Çünkü ütü ısınana kadar yüksek enerji sarf eder. Geç saate kadar oturulmamalı, erken yatıp erken kalkmalı, buzdolabı kapağı sık sık açılmamalı açılınca kısa sürede kapatılmalı, buzdolabı radyatör, ocak gibi ısı üreten cihazlardan uzak yerde bulunmalı. Yemekler buzdolabına mutlaka soğuk koyulmalı. Çamaşırlar kurutma makinasında kurutulmamalı, asılarak kurutulması sağlanmalı. Çay, kahve ve yemek ihtiyaç kadar ısıtılmalı.”

HİJYEN İLE ARTAN SU KULLANIMI

Hijyen konusunun sürekli gündemde olduğu bu günlerde su tasarrufunun önemine de dikkat çeken Koçal, “Su tasarrufu için ise duş süresi kısa tutulmalı, küvet doldurarak banyo yerine fıskiye ile banyo yapılmalı. Bu aynı zamanda doğalgaz tasarrufu da sağlayacaktır. Diş fırçalarken musluk kapalı tutulmalı fırçalama bitince açılmalı, tıraş olurken, su çeşme açık şekilde kullanılmamalı mutlaka su tası kullanılmalı, el sabunlamada, su kısık açılmalı. Sebze ve meyveler açık su altında yıkanmamalı, su dolu bir kapta yıkanmalı. Bulaşıklar var ise bulaşık makinasında yıkanmalı” ifadeleriyle su tasarrufunun nasıl yapılacağını anlattı.

DOĞALGAZA DİKKAT

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyrettiği bugünlerde yağışlı havalar nedeniyle artan doğalgaz kullanımına da dikkat etmek gerekiyor. Koçal doğalgaz tasarrufu için şunları öneriyor; “Doğalgaz tasarrufu için de uymamız gereken bazı kurallar var. Evde kullanılmayan odalarda bulunan radyatörler pasif konuma getirilmeli, radyatörlerin üzeri açık olmalı önünde eşya olmamalı, radyatörlerin tüm yüzeyleri aynı sıcaklığı vermeli. Perdeler yalnızca süs için kullanılmamalı, uzun ve kalın perdeler akşam olduğunda pencere önünde kullanılmalı. Radyatörlerin havasının alınıp alınmadığının kontrolü yapılmalı. Her sene en az bir kere havası alınmalı. Radyatörler üzerine kurutulmak üzere kıyafet konulmamalı.”

TENCERENİN KAPAĞINI KAPATMAK GEREK

TÜDEF Genel Başkanı olarak 4 ay faturaların faizsiz olarak ötelenmesi gerektiğini ifade eden Koçal açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdı: “Kombi kısık ayarda kullanılmalı. Yemek pişirirken tencere kapağının sık sık açılmaması gerekir, kapak açıldıkça buhar kaybına neden olduğundan yemek geç pişer buda doğalgazın fazla yanmasına neden olur. Fırın çalışırken kapağı sık sık açılmamalı. Peteklerin arkasında ısı yalıtım levhası olmalı. Biz bilinçli tüketiciler bu tedbirleri alırken, fatura tutarlarımızın faizsiz dört ay ötelenmesi, dört ay sonra toplam tutarın on iki eşit taksitte ödenecek olan faturalarımıza yansıtılmasını, ayrıca elektrik, doğal gaz ve su ile diğer temel gıda maddelerinden alınan Katma Değer Vergilerinin sıfırlanmasını talep ediyoruz.”

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin en büyük fabrikası olan Tüpraş’ta toplu iş sözleşmesi görüşmeleri
Sıradaki Haber Koç Holding’teki toplantıda sonuç yok: Tüpraş’ta eylemler artarak devam edecek!