Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi Ağustos Ayı 112 gündem maddesiyle Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde toplandı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın başkanlık yaptığı meclis toplantısında Kandıra’da yapılmak istenen çöp tesisi de gündeme geldi. CHP tesise dair soru önergesi verdi.
Önergede yer alan 20 soru:
1.Projenin orman alanlarında yer almasıyla ilgili olarak hangi önlemler alınacaktır? Ormanlık alanların korunması ve biyoçeşitliliğin sürdürülmesi için ne tür rehabilitasyon projeleri planlanmaktadır?
2.Orman Kanunu Madde 17/3’e göre kamu yararı ve zaruret halinin birlikte bulunmasını şart koşuyor. Orman Alanının kullanılması için “Kamu yararı adına zorunlu” olması gerekiyor. Dilovası-Gebze gibi yerler önerildiğine göre zorunluluk unsuru ortadan kalkmış olmuyor mu?
3.Tesisin faaliyetleri sırasında oluşabilecek hava ve su kirliliğine karşı hangi önlemler alınacaktır? Sızıntı suları ve emisyonların çevredeki flora ve fauna üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için hangi stratejiler uygulanacaktır?
4.Gebze ve Başiskele ilçelerinde yüksek teknoloji diye yaptığınız çamur yakma tesisleri atıl durumda dururken, Körfez’den toplanan dip çamurunun çevreye zarar vermemesi için bulduğunuz yöntem, üzerinin branda ile örtülmesi oldu. Vadedilen teknolojinin gerektiği gibi kurulup, kullanılmasını nasıl garanti ediyorsunuz?
5.Tesisin yakın çevresinde yaşayan insanların sağlık risklerini azaltmak için hangi koruyucu önlemler alınacaktır? Hava ve su kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini önlemek için hangi izleme ve müdahale programları oluşturulacaktır?
6.Projenin tarım alanları, konut alanları, mera alanları ve Namazgah Barajı Koruma Havzası gibi hassas alanlara yakınlığı göz önüne alındığında, bu alanlardaki kirlenmeyi önlemek için ne tür tedbirler alınacaktır?
7.Projenin toplam maliyeti olan 916 milyon TL’nin, bölge ve belediye bütçesi üzerindeki yükünü hafifletmek için hangi finansal stratejiler benimsenmiştir? Bu maliyetin uzun vadeli geri dönüşü nasıl sağlanacaktır? Bu maliyetin de üzerine çıkacağı tahmin edilmektedir. İZAYDAŞ’ın kullanım süresinin dolduğu, yeni bir tesis ihtiyacı olduğu, uzun yıllardan beri belliydi. Tesisle ilgili olarak bir finansman ayırdınız mı?
8.Projede kullanılacak teknolojilerin güncelliği ve etkinliği nasıl sağlanacaktır? Mekanik ayırma ve atıktan türetilmiş yakıt hazırlama süreçlerinde kullanılacak teknolojilerin en son yeniliklerle uyumlu olduğunu nasıl garanti edeceksiniz?
9.Katı atık kurutma süreci ile ilgili olarak, işletim sıcaklığı, buhar soğutma sistemi ve gazlar için baca filtreleme sistemlerinin güvenliği ve etkinliği nasıl sağlanacaktır?
10.Atıkların geri dönüşümü ve enerjiye dönüştürülmesi süreçlerinde sağlanacak verimlilik oranları nedir? Bu süreçlerin etkinliğini ve çevresel faydasını artırmak için hangi yöntemler kullanılacaktır?
11.Sızıntı suyu dengeleme havuzunda toplanan sızıntı sularının taşınması ve bertaraf edilmesi süreci nasıl yönetilecektir? Günde 254 m3/gün yani 13 vidanjör suyun taşınması ve bertaraf edilmesi için ne tür lojistik ve çevresel tedbirler alınacaktır?
12.Proje sürecinde yerel halkın görüşleri nasıl dikkate alınacaktır? Halkın projeye katılımı ve bilgilendirilmesi için ne tür şeffaflık mekanizmaları kurulacaktır? ÇED toplantısında 30 saniye slayt yansıtıp, “Toplantı Yapılmıştır” diye tutanak tutmak, halkın bilgilendirildiği anlamına mı gelmektedir?
13.Kentimizde 2 adet Çimento fabrikası vardır. Bunlardan bir tanesi Hereke’de bir tanesi Darıca ilçemizde, mevcut kurulması düşünülen çöp fabrikasından çıkan atıkların ATY olarak bu Çimento fabrikalarında kullanılacağı söylenmiştir. Bu durumda kentin 2 milyonluk çöpünü yoğunluğun olduğu en az ve en uzak olduğu yere taşıyarak, sonra tekrar kentin diğer ucuna götürmek mantıklı mıdır? Hangi fizibilite raporu bunu anlamlı gösterecektir?
14.Basından öğrendiğimiz kadarıyla yeni tesiste çıkacak olan çöp sızıntı suyunun İSU arıtma tesislerinden arıtılacağı söylenmiştir. Bu çöp suyunu arıtacak kapasitede bir arıtma var mıdır? Yoksa bu çöp sızıntı suyu İZAYDAŞ’ta bulunan tesiste mi bertaraf edilecektir?
15.50 bin m2 bir kapalı alanlı tesis için sadece Akçakese 101/1 parselin 756 bin m2 olduğu düşünülürse bu bölgeye zaman içerisinde başka tesis kurma planlaması mı vardır?
16.Bu çöp fabrikası ihalesi sonrası işi alan firmanın kent meydanını ve Yürüyüş Yolunda yaşanan müteahhidin iş bırakması gibi bir sürecin yaşanmaması için nasıl bir çözüm üretilecektir?
17.Bu teknolojinin seçiminde kimler yer almıştır? Hangi kriterlere ve bilimsel verilere göre bu teknoloji seçilmiştir? Tesis ekipman seçimleri nasıl planlanacaktır?
18.Bu tesisi işletebilecek kapasitede nitelikli personel var mıdır?
19.İZAYDAŞ’ta Proliz Tesisi ile ilgili Arge Çalışması yapan firma tarafından; Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç’ün beyanına göre 30 Milyon Dolar, Sayın Başkan Tahir Büyükakın’ın beyanına göre 20 Milyon Dolar harcadığı söylenmiştir. Yapılması planlanan mevcut tesisin bile 1 milyar TL olduğu düşünülürse ve ortalama 26-27 milyon dolar tutacağı ön görülürken, Arge Projesi için bedelsiz ve hiçbir kamu ödemesi yapılmadan bu kadar çok para harcayan hayırsever kimdir?
20.Alikahya Bölgesinde İzaydaş’tan Kaynaklanan koruma bandı yaklaşık 1 km’dir. Koruma bandında kalan arazi sahipleri mağduriyet yaşamakta olup bu mağduriyetin giderilmesine yönelik koruma bandı ile ilgili bir çalışma yapacak mısınız? Yapacak iseniz koruma bandını kaç metreye düşüreceksiniz?