Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Nisan Ayı Meclis Toplantısı sonrasında CHP’li meclis üyeleri bugün bir basın toplantısı gerçekleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir şu açıklamalarda bulundu: “2020 yılı faaliyet raporu ile 1 yıllık taahhütlerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin değerlendirilmesi yapılırken; grubumuz 2020-2024 stratejik planı ve 2020 mali yılı performans programını detaylı bir şekilde incelemiştir. Bu değerlendirme; toplantımıza esas konu olan performans programının 2020 yılı mart ayında küresel bir krize yol açan Covid19 salgını öncesinde hazırlanmış ve meclisimize sunulmuş olduğunun farkındayız.
MUHALEFET İNCELEMESİN DİYE
Bildiğiniz gibi her yıl Faaliyet Raporu nu mecliste görüşerek değerlendirme yapıyorduk. Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin 2020 yılı faaliyetlerinde 3.123.000.000-TL gelir elde etmiş. Yine 2020 yılında bu gelirin karşılığında 2.124.000.000-TL harcama yapmış. Dolayısıyla ortada olağanüstü bir bütçe var. Büyükşehir yönetimi faaliyet raporunu 1 hafta önceden 20.04.2021 tarihinde 2. Meclis oturumunda görüşeceğini tarafıma iletmişler. Bende kendi gurubumuzdaki arkadaşlarıma bu doğrultuda bilgi vermiştim. Yaklaşık 3 katrilyonluk bir bütçeyi geçtiğimiz hafta perşembe günü yarım saat içinde görüşüp karara bağladılar. Tıpkı yangından mal kaçırır gibi bir an evvel görüşerek geçiştirdiler. Bu yaptıklarının altında yatan ana sebep şudur: Muhalefet incelemesin, görüş bildirmesin, bizde her şeyi güllük gülistanlık gösterelim. Sizlerle 2020 yılı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporuna dair görüşlerimizi paylaşacağız.
ÖNERİLER BİLE AYNI
Biz geçen hafta Perşembe günü, alelacele gündeme aldıklarında, Büyükşehir Belediye başkanının faaliyet raporu sunacağını sanıyorduk. Oysa Faaliyet raporu değil seçim beyannamesi hazırlamışlar. -cek’li ve -cak’lı bir çok projenin yapılacağından bahseden ama 2 yıl süre içerisinde maalesef ortaya elle tutulur hiçbir proje çıkaramayan bir yönetim ile karşı karşıyayız. Sayın Başkana artık faaliyet yapması ve kente dokunması gerektiğini hatırlatmak gerekiyor. Genel olarak faaliyet raporunun büyük bir kısmı, yapılması planlanan projeler ve resimlerle doldurulmuş bu anlamda geçmiş yıllardaki eleştirimizin dikkate alınmadığı görülmektedir. Kocaeli büyükşehir in faaliyet raporu kitabı 349 sayfa dan oluşmakta ve yaklaşık 90 sayfası tam sayfa resimden oluşmaktadır. Son 3 yıldır raporun sonunda ‘Öneriler ve Tedbirler’ başlığı altındaki ‘öneriler’ bile aynı şekilde hazırlanıyor.
YAPILMAYANLARI ANLATTI
Bildiğiniz gibi Faaliyet Raporları, Stratejik Planlara ve Performans Programlarına uyumlu olmalıdır. Mesela size hedeflenen ama yapılmayanların sadece birkaç tanesini söyleyeyim. Yapılması gereken yayalaştırma projesi 2 adet ama hiç yapılmamış. Yapılması gereken yaya üst geçidi 4 adet ama 2 adet yapılmış. Projesi yapılan tramway hattı uzunluğu 2 km yapılması öngörülmüş ama 0,9 km de kalmış. Plajyolu- Kuruçeşme tramway hattı imalatının tamamlama oranı %0 Mehmet AliPaşa-Kocaeli ŞEHİRHastanesi tramway hattı imalatının tamamlama oranı % 0. Yapılması gereken beton yol imalatının uzunluğu 30 km ama yapılan 12 km Projesi tamamlanan kapalı otopark sayısı 2 adet olması gerekirken 1 adet yapılmış. Projesi yapılan bisiklet yolu uzunluğu 12 km olması öngörülürken 6 km yapılmış. Buna benzer onlarca faaliyet gerçekleşmemiş veya eksik yapılmıştır.
ÇÖP FABRİKASI NEDEN HALA YAPILMADI?
Kentimizde ki ana sorunlar hala devam ediyor. Bu kentin çöp sorunu var değil mi? Bunu Büyükakın’da her fırsatta söylüyor. Alikahya bölgesinde insanlar artık nefes alamıyor. Çöp alanı yeterince doldu. Alınan bir önlem yok. Karaosmanoğlu son 2-3 yıl boyunca çöp fabrikası bir an önce yapılacak demişti. 2 yıldır da Tahir bey yönetiyor. Kendisi de yapılacak dedi. Çöp fabrikasını neden hala yapmadılar? 4 yıldır büyükşehir yönetimine öneri sunuyoruz. Evden başlayarak çöpte ayrıştırmayı sağlayacak çözümler üretelim diye. Ama nafile. Bu anlamda attıkları bir adım yok.
ÇÖZÜLECEĞİNİ İNANMIYORLAR
Yıllardır söylüyoruz, ısrarla tekrar söyleyeceğim. Bu kentin havası çok kirli. Hava kirliliğinden dolayı vatandaşlarımız her gün kansere yakalanıyor. Bakınız kendi düzenledikleri Faaliyet Raporunun 102’nci sayfasında 2020 yılında 165 adet hava kirliliği, 620 adet koku kirliliği olmak üzere 972 adet çevre kirliliği 187 adet su kirliliği tespit edilmiş. Bunlar ürkütücü rakamlar. Körfez, Dilovası, Derince de günün neredeyse her saati kötü kokudan ötürü nefes alamıyoruz. Özellikle sabah saatlerinde ve hafta sonları aşırı koku kirliliği var. Vatandaşın çoğu artık şikayette bile bulunmuyor. Çünkü çözüleceğine inancı kalmadı. Bunun ile ilgili atılmış somut bir adım var mıdır?
ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI
Sayfa 324 de yer alan bir diğer konu. 2020 yılı için çiftçiye 150 ton gübre desteği sağlanacağı öngörülmüştü. Oysa 60 ton gübre destek olarak verilmiş. Gerekçe olarak ne söylemişler? Pandemiden dolayı çiftçiden talep gelmemiş. Aslında tam aksine pandemide insanlar toprağa dönmeye başlamadı mı? Neden çiftçi talep etmemiş haberiniz var mı? Ben cevap vereyim. Çiftçi perişan, çiftçi kooperatife borcunu ödeyemiyor. Çiftçi senden neden gübre istemiyor biliyor musun? Çünkü toprağı işleyeceği traktörü hacizli. Asıl faaliyet raporuna bunları koyun.
GİDER BÜTÇESİ DÜŞTÜ YATIRIMLAR DA DÜŞTÜ
Büyükşehir belediyesinin son 3 yıldır gider bütçeleri sürekli düşmektedir.
2018 yılında 2.786.000.000-TL
2019 yılında 2.297.000.000-TL
2020 yılında 2.124.000.000-TL
Görüldüğü gibi kademeli olarak gider bütçesi düştüğü gibi yatırımlarda düşmüştür. Park Bahçeler müdürlüğünde bile öngörülen bütçe 146.600.000-TL iken gerçekleşen bütçe 94.415.000-TL de kalmıştır.
2018 yılında nüfus 1.883.000
2019 yılında nüfus 1.906.000
2020 yılında nüfus 1.997.000
Bu kentin nüfusu arttıkça yatırımlar azalmaktadır.
PANDEMİYE RAĞMEN HARCAMA
Değerli arkadaşlar, bir çok konuda eksik kalan yatırımları, Büyükşehir yönetimi pandemiye bağlamış. Sermaye Gideri olarak adlandırılan, altyapı ve üst yapı giderleri için 2019 yılında 849.000.000-TL harcanmış. 2020 yılında ise 501.000.000-TL harcanmış. Şimdi arkadaşlar pandeminin bir çok konuda sıkıntı yarattı doğrudur fakat altyapı yatırımı yapmayı pandemi neden etkilesin. Pandemide neler yapılmaz? Örneğin, geziler yapılmaz, konserler yapılmaz, kültürel faaliyetler yapılmaz. Aslında tam da pandemi döneminde sokağa çıkmanın kısıtlı oluğu bir dönemde alt yapı çalışmaları hızlı bir şekilde yapılabilirdi. Bu konuda yanlış karar aldıklarını düşünüyoruz. Size bir çelişkiden bahsetmek istiyorum. Bir çok kültür, turizm, sanat ve sportif faaliyetler ve projeleri, pandemi nedeni ile iptal edildi. Fakat bakıyoruz ki bu daire başkanlıklarının harcamaları önceki yıllarda ki harcama ile aynı. Örneğin Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı 2019 yılında 55 milyon TL harcamışken, 2020 Yılında birçok faaliyeti iptal edip en düşük performansı sergilenmesine rağmen 54 milyon TL harcama gerçekleştirmiş.
ARAÇ KİRALAMASI 22 MİLYON TL
Yani değerli arkadaşlar, geziler, konserler ve bir çok kültürel faaliyetleri pandemiden dolayı erteledik diyorlar. Oysa 2019 da Kültür Daire Başkanlığı 55.328.000-TL harcamış. 2020 yılında da Kültür Daire Başkanlığı 53.620.000-TL harcamış. Buradaki çelişkiyi de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Yine önemli çelişkilerden biriside araç kiralamaları ve yakıt tüketimi ile ilgili. 2020 yılında 554 araç kiralanmış. Araç kiralaması için 22 Milyon 925 bin 662-TL ödenmiş. Resmi ve kiralık araçların yakıt gideri için de, 13 Milyon 2 Bin 141-TL ödenmiş. Yani geçmiş yıllara oranla kent genelinde daha az çalışan bir yönetim görülmesine rağmen akaryakıt tüketiminin yaklaşık yüzde 10 arttığını görüyoruz. 2019 yılında 2,9 milyon litre yakıt tüketimi varken 2020 yılında 3,1 milyon litreye çıkmış tüketim. Yine araç sayılarında da azalma söz konusu değil. Hizmet üretmek için sahaya çıkmayan yönetim maşallah gezip dolaşmak için kaynak kullanmaktan geri durmamış. Buradaki çelişkiyi de kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
60 METREKARE EVDE AİLE NASIL BARINACAK?
Faaliyet raporu sayfa 252 de Kandıra’da roman vatandaşlarımız için 219 adet ev yapılacak. Bu evler net 60 m2 olarak belirlenmiş. Türk aile toplumunda 60 m2 lik bir evde bir aile nasıl barınabilir. Bu konuda projeyi yeniden düzenleyerek en az 100 m2 olacak şekilde düzeltilmelidir.
ORMANYA ZİYARETÇİSİNİ YAZMIŞLAR
Geçtiğimiz hafta yapılan faaliyet raporu sunumunda Genel Sekreter ‘Kocaeli adını dünyaya altın harfler ile yazmıştır’ dedi. Ben bunun ile ne söylemek istediğini doğrusu anlamadım. Dünya Kocaeli’ni konuşuyor da biz mi duymuyoruz? Avrupa’daki kentlerin kişi başı düşen yeşil alan miktarı 26 m2 Kocaeli de yeşil alan miktarı 12 m2 dir. Karaosmanoğlu döneminde yapılan Ormanya’yı ziyaret eden vatandaşlarımızın sayısını bile bir faaliyetmiş gibi göstermişler.
CHP DÖNEMİNDE YAPILAN YATIRIMLARI DA BÜYÜKAKIN YAPMIŞ SAYALIM
Birde son olarak geçen gün Sn Büyükakın 2 yılda 2.3 milyarlık yatırım yaptığını belirtti. Asla yapılan yatırımları küçümsemiyoruz. Fakat şunu da belirtmeden geçmeyeceğim. 2 yılda Sermaye Gideri ve Mal Alım Hizmetleri için harcanan toplam tutar 2.903.734.000-TL.Yani bu tutarın içinde akaryakıt alımından tutunda, eşya mobilya v.b alımlarına kadar her şey var. Sayın Büyükakın, İSU’nun harcamalarını da buna kattıysa, burada bir hata vardır. Su yu biz bedava mı içiyoruz arkadaşlar. Suya para ödüyoruz tabi ki para kazandığı ve kar elde ettiği bir kurum yatırım yapacak. Şayet merkezi yatırımları katıyorsa, o zaten başlı başına bir hatadır. Eğer Büyükakın mutlu olacaksa, Cumhuriyet döneminden beri yapılan bütün yatırımları Büyükakın yapmış sayalım. Olsun bitsin. Biz CHP grubu olarak göreve geldiğimiz günden itibaren kentimiz için olumlu yapılacak ne varsa destekleyeceğimizi, yanlış ve eksik gördüğümüz konularda ise düşünce ve önerilerimizi sizlerle ve kamuoyuyla paylaşacağımızı belirtmiştik. Geçen 2 yıllık zamanda bu konudaki kararlı duruşumuzu hem meclisimize hem de Kocaeli halkına yansıttığımıza inanıyoruz. Önümüzdeki süreçlerde de; bu kararlı duruşumuz aynen devam edecektir.”