Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehirden İzmit Körfez’i için önemli adım: 100 bin yapay resif denize bırakıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nin biyoçeşitliliğini artırmak için denize 100 yapay resif bıraktı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliği artırmak için denize 100 yapay resif bıraktı. Gebze Eskihisar Balıkçı Barınağı’nın önünde yapılan törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katıldı.

AĞIRLIKLARI 1 BUÇUK TON

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Ağırlıkları 1,5 ile 1,7 ton arasında değişen yapay resifler belirlenen alanlara bırakılacak. İzmit Körfezi’nin uç kısmında çamur temizliği yapılıyor. Şimdiye kadar 500 bin metreküplük çamur deniz ekosisteminden çıkarıldı. İlk etapta 1 milyon metreküp çamur alınacak. Bu çalışmalar deniz ekosistemini canlandıracak ve deniz temizliğini hızlandıracaktır. Balıklandırma çalışmaları ve ODTÜ ile Marmara Denizi’nin dijital ikizini oluşturma projelerimiz devam ediyor.

YÜZDE 27 BİYOLOJİK ARITMA GERÇEKLEŞİTİRİYORUZ

Marmara Denizi Eylem Planı Bakanlık tarafından takip ediliyor. Evsel atıkların arıtılması ve denize bırakılması hayati önem taşıyor. Maalesef evsel atıkların yüzde 53’ü ön arıtma ile denize bırakılıyor. Biz Kocaeli’de ileri biyolojik arıtma yapıyoruz; yüzde 73 ileri biyolojik, yüzde 27 biyolojik arıtma gerçekleştiriyoruz. Ön arıtmanın yüzde 97’si İstanbul’dan kaynaklanıyor. İstanbul ne yazık ki ileri bir adım atmadı.

“42 BİN ADET LEVREK DENİZE BIRAKTIK”

Biz burayı temizliyoruz ama diğer taraflar temizlenmedikçe Marmara’nın temizlenmesi mümkün değil. İstanbul adım atmadıkça azot ve fosfordan kurtulmak mümkün değil. Tekirdağ’da Ergene Havzası’ndaki endüstriyel, Susurluk Havzası’ndaki tarımsal kirlilik devam ediyor. Bu konuda ciddi adımlar atılmalı. Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 42 bin adet levrek, çipura ve kalkan balığını denize bıraktık. Daha önce gemi batırmıştık, şimdi de yapay resif batırıyoruz. Bu çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyorum.”