Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mengüç kurulmak istenen çöp tesisini anlattı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç Kandıra’da Akçakese bölgesinde inşa edilecek olan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi ile ilgili basın toplantısı düzenledi ve tesise dair bilgiler verildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç Kandıra’da Akçakese

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, Çevre Koruma Daire Başkanı Mesut Önem ile birlikte Kocaeli Kongre Merkezi’nde Kandıra’da Akçakese bölgesinde inşa edilecek olan Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesisi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında Kocaeli’deki çöp sorununa dikkat çekilerek tesise dair bilgiler verildi.

“KOCAELİ 2050’DE 2 BİN 400 TON ÇÖPE ULAŞACAK”

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleşen basın toplantısında Çevre Koruma Daire Başkanı Mesut Önem sunum yaptı. Önem’in sunumuna göre, 2023 yılında 2 milyon 102 bin 907 kişinin yaşadığı Kocaeli’de 1 ton 745 ton atık miktarı bulunurken, 2050 yılına gelindiğinde ise 2 milyon 667 bin 697 kişi yaşayacak ve atık miktarı da 2 bin 400 tona ulaşacak.

KOCAELİ’DEKİ ATIKLARIN DURUMU

Kocaeli’deki atık faaliyetlerini yürütmek için 8 adet aktarma istasyonu ve atık getirme merkezi, 2 adet evsel atık depo gazı üretim tesisi ve 1’er adet de düzenli depolama istasyonu, tehlikeli atık yakma tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi, çöp sızıntı tesisi ve atık türetilmiş yakıt tesisi bulunuyor.

GÜNDE 2 MİLYON TONA YAKIN ATIK

Kocaeli’de atıkların düzenli depolanması yönetmeliği doğrultusunda sıfır atık yaklaşımına uyumlu bertaraf teknolojisi ise 2023 yılında günde 1 ton 745 kilogram atık oluşurken; 2035 yılında ise 2 bin 100 ton belediye atığının oluşması bekleniyor. Yapılmak istenen tesisle yüzde 60 oranında geri kazanım hedefleniyor.

YURT DIŞINDA DA VAR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra’da yapılmak istenen tesisin İtalya, Hırvatistan, Yunanistan, Bulgaristan ve Polonya’da da kullanıldığı belirtilirken tesislerin özelliklerinden de bahsedildi. Önem yaptığı sunumda yurt dışındaki tesislerin özellikleri arasında Karışık olarak toplanan atıkların tesislere kabul edilmesi, tesislerin tamamının kapalı alan içerisinde hizmet vermesi, atık içerisindeki nemin yüzde 60’lar seviyesinden yüzde 20’ler seviyesine indirilmesi, çevreye olumsuz etkisinin olmaması, (koku, toz, su) atıktan Türetilmiş yakıtın çimento sektöründe ek yakıt olarak kullanılması, depolama alanı ihtiyacının olmaması gibi noktalara dikkat çekti.

Büyükşehir tarafından 50 bin metrekarelik kapalı alana kurulmak istenen tesiste atık kabul ünitesi, ön işlem ünitesi, biyokurutma ünitesi, ATY üretim ünitesi ve inert atık malzeme değerlendirme ünitesinin bulunacağı belirtildi.

BİYOKURUTMA TESİSİ

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı Mesut Önem bir çöp tesisinin değil, biyokurutma tesisinin kurulacağını belirtti. Yapılan sunumda koku ve tozun olmayacağını, atıkların tamamen kapalı alanda ayrıştırılacağına değinildi. Kongre Merkezi’nde yapılan basın toplantısında eski ve yeni Kandıra yolu arasında kalan tesis alanında, orman bütünlüğü bozulduğu için tesisin etrafında en az 10 metre genişliğinde yeşil kuşak oluşturulacağı ve tesisin ekonomik ömrünün tamamlandığında ise yeşil bir alan oluşturularak halkın kullanımına açılacağı belirtildi.

Biyokurutma Teknolojili Entegre Tesis Projesi soru-cevap_son

Kandıra’daki tesis çevreye duyarlı olacak!

İşte Büyükşehirin atığı böyle görünecek!

Kocaeli’nin çöp tesisi böyle olacak!