Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Hisareyn köyünde birkaç ay önce büyük bir inşaat çalışması başladı. İlk olarak 25 dönüm arazide başlayan inşaat çalışmaları kısa sürede komşu parsellere de yayıldı. 55 dönüm arazi üzerine beton mikserleri ile tonlarca metreküp beton serimi yapıldı. Bölge halkı rahatsız oldu. Ancak sesini duyuramadı. Gölcük Belediyesi kaçak depolama alanını görmezden geldi. Belediye yetkilileri söz konusu kaçak lojistik depolama alanına ruhsat dahi verdi. 55 dönüm arazi içerisinde tek bir giriş kapısı bulunan kaçak lojistik alanda konut imarlı arsalara, İmar Kanunu esnetilerek ‘otopark’ çalışma ruhsatı verildi. Ancak bu ruhsatla işletmeci firma Karakuş Lojistik devasa bir depolama alanı işletmeye başladı.
BÜYÜK ÇEVRE KATLİAMI
Karakuş firmasına Gölcük Belediyesi’nin yol vermesiyle birlikte firma Ford Ford Otosan Gölcük Fabrikası’yla anlaşma imzaladı ve tesisi aylık 2.5 milyon liraya kiraladı. Söz konusu tesiste Ford Fabrikası’nda üretilen Transit model araçlar park edilmeye başlandı. Bir anda tırlarla büyük minibüslerin taşındığı Hisareyn’de yaklaşık 5 bin araç depolandı. Büyük bölümü mutlak tarım arazileri üzerinde kalan söz konusu kaçak yapıya sadece Ak Partili Gölcük Belediyesi değil, Tarım İl Müdürlüğü de sesini çıkarmadı. Bağımsız Kocaeli geçtiğimiz üç hafta boyunca söz konusu konuyu kent gündemine getirerek büyük bir çevre katliamını engellemek için çalıştı.
İZMİT’TEKİ CEZAYI HATIRLATMIŞTIK
Bağımsız Kocaeli son olarak Toprak Koruma Kanunu olarak bilinen 5403 sayılı kanun gereği İzmit İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tek bir araziye son 3 ayda kestiği 2 cezayı hatırlattı. İzmit Akmeşe köyünde bir süre önce bir grup doğa sever 30 dönüm arazi üzerinde Tiny House köyü oluşturmuştu. Söz konusu alana herhangi bir beton dökülmemiş, tamamı tekerlekli karavan tipi Tiny House’lar araziye park edilmişti. Ancak İzmit İlçe Tarım Müdürlüğü söz konusu uygulamanın 5403 sayılı kanuna aykırı olduğunu tespit etti. İlk olarak “İzin alınmadan tarım alanını tarım dışı amaçla kullanmak” tespitiyle arazi sahiplerine 508 bin TL para cezası kesildi. Bir süre sonra yapılan yerinde tespit çalışmalarında ceza miktarı katlandı. Yine 5403 sayılı kanun gereği bu defa 784 bin TL para cezası uygulandı.
1.7 MİLYON TL CEZA KESİLDİ
Haberlerimiz sonrasında İl Tarım Müdürlüğü harekete geçti. Geçtiğimiz hafta pazartesi günü (13 Ocak) söz konusu kaçak tesisle ilgili işlem yapıldı. Aylarca önce bölgedeki tarım parsellerine inşaat yapıldığını tespit eden müdürlük konuyla ilgili yasal sürecin başlatıldığını belirtmişti. Ancak Bağımsız Kocaeli konuyu haberleştirene kadar kurumdaki herkes konuyu öteledi. Bağımsız Kocaeli’nin haberleri sonrasında Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’ın da devreye girmesiyle birlikte söz konusu araziye 1.7 milyon TL para cezası kesildi ve tarım arazilerindeki beton yapıların kaldırılması talimatı verildi.
PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK?
Tarım İl Müdürlüğü söz konusu araziye en kısa sürede yeniden inceleme için memur göndermek zorunda. Tarım arazilerindeki beton yapıların kaldırılıp kaldırılmadığı tespit edilmeli. Kaçak yapı kaldırılmadıysa söz konusu araziyi işleten şirkete yeniden para cezası uygulanmalı. Ancak tek yaptırım para cezası da değil. Toprak Koruma Kanunu gereği yetkililer söz konusu işletme sahipleri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmalı. Bugüne kadar sorumlularla ilgili yapılmış herhangi bir suç duyurusu yok. İşin bir de Gölcük Belediyesi ayağı var. Gölcük Belediyesi’ndeki iş takibini belediyenin genel koordinatörü olan, belediyeyi başkan edasıyla yöneten Kemal Kahraman yapıyor.

SUÇLARINI İTİRAF EDİYORLAR
Gölcük Belediyesi, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer ve genel koordinatör Kemal Kahraman ısrarla İmar Kanunu 37. Madde gereğince söz konusu işletmeye konut imarlı araziler için otopark ruhsatı verdiğini söylüyor. Adeta bir suç itirafı yapıyorlar. Söz konusu İmar Kanunu ek maddesi gereği işletme ruhsatı verilebilen otoparkların amacı bölgedeki araç parkı sorununu çözmek. Oysa Karakuş Lojistik isimli firma bu çalışma ruhsatı ile devasa bir lojistik tesis işletiyor. Bu tesisin yarısı mutlak tarım arazileri üzerinde bulunuyor. Gölcük Belediyesi bu durumu bildiği halde göz yumuyor.
İŞLETME MÜHÜRLENMELİ
Söz konusu tek bir giriş kapısı bulunan işletmeyi mühürlemiyor. Tarım İl Müdürlüğü konuyla ilgili haberlerimiz sonunda geç de olsa yasal süreci işletmeye başladı. Şimdi sırada Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü var. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de İmar Kanunu’na aykırı bu işletmeyle ilgili harekete geçmeli. Konut imarlı alanlardaki yapılaşmalarla ilgili gerekli yasal süreci başlatmalı. Her iki müdürlük de, hem araziyi işletenler hem de bu işletmeye göz yuman Gölcük Belediyesi yetkilileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmalı.