Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Açık ihale yapmaktan kaçınmışlar!

Başiskele Belediyesi 2018 yılında 47 ihalenin 33’ünü pazarlık usulü ile gerçekleştirdi. Sayıştay, belediyenin açık ihale yapmaktan kaçındığını, pazarlık usulünü genel yöntem olarak kabul ettiğini, kamu kaynaklarının verimli kullanılması ilkesine aykırılık olduğunu tespit etti.

Başiskele Belediyesi 2018 yılında

UgYur ENCY min 139Sayıştay 2018 denetim raporlarına Başiskele Belediyesi’nin bir önceki yönetiminin çarpık ihale anlayışı da girdi. Belediyenin pek çok ihalesini ‘açık ihale’ usulü ile yapmak yerine pazarlık usulü ile yaptığını tespit eden denetçiler, “Kurumda yapılan incelemede ise pazarlık usulleri olan 21 /f ihale yönteminin genel bir uygulama haline getirildiği ve yapılan uygulamayla, açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulünün, temel usul olmaktan çıkarıldığı görülmüştür” denildi.

KANUNA AYKIRI

Kurumun onlarca ihaleyi pazarlık usulü ile yaptığını belirten denetçiler bu durumun yaratacağı olumsuzlukları da tek tek anlattı. Satıştay denetçileri, “Kurumun pazarlık usulüne sıklıkla başvurması, Kanun’da belirtilen saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine aykırılık oluşacaktır. Bu Kanun’a göre yapılacak ihalelerde, açık ihale usulü ile belli istekliler arasında ihale usulünün temel usul olarak kullanılması; diğer ihale usullerinin ise, Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

ZAMAN KAYBI BAHANESİ

Başiskele Belediyesi ise cevabında zaman kaybını bahane ederek, “Yapılması talep edilen işlerin ihale edilmesi için gerekli onay kararının uzun süre gecikmesi sebebiyle yapacak olduğumuz hizmetlerin aksaması söz konusu olmuştur. Pazarlık usulünün zaman süreci açık ihalenin zaman sürecinden daha kısa olması sebebiyle pazarlık usulü tercih edilmiştir. Bundan sonraki işlerde bulgudaki hususlara uygun T.C. Sayıştay Başkanlığı Kocaeli Başiskele Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 44 olarak 4734 sayılı kanunun 21. maddesinde belirtilen haller dışındaki durumlarda pazarlık usulü tercih edilmeyecektir “dedi.

Belediyenin yaptığı açık olmayan bazı ihaleler şöyle;
Ekran Resmi 2020 01 28 16.49.26
​​​​​​

Ekran Resmi 2020 01 28 16.49.41