Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yağmur tarlayı vurdu kabak başımıza patladı!

Ağustosta markette en fazla fiyat artışı yüzde 47,13 ile kabakta oldu, kabaktaki fiyat artışının sebebini iki önemli kabak bölgesi temsilcisi Sözcü’ye değerlendirdi. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş ve Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, yaşanan sel felaketleri ve mevsim normalleri üzerinde meydana gelen yağışların fiyatları etkilediğini söyledi.

Ağustosta markette en fazla

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustosta üretici ve market fiyatlarındaki değişime ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş, en fazla fiyat artışının yüzde 47,13 ile kabakta olduğunu açıklamıştı. Türkiye’nin en önemli kabak yetiştiricilerinin bulunduğu Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ve Marmara bölgesinde sakız kabağı üretiminde başı çeken illerden olan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş söz konusu fiyat artışının sebeplerini Sözcü’ye anlattı. Veyis Avcı, Tarsus’ta kabağın tarladan çıkış fiyatının 4 liraya kadar yükseldiğini ifade etti.

VEYİS AVCI

Veyis AvcY

SEL AFETİ

Haziran ayı başında yaşanan sel felaketi nedeniyle Tarsus’ta pek çok kabak tarlasının yok olduğunu anlatan Avcı, “Bu yıl çok büyük bir sel felaketi yaşadık. Tarlalar yok oldu. Ayakta kalan tarlaların bir bölümünde ürünler çürüdü. Geri kalanlarda ise fiyatlar tavan yaptı. Ağustos ayında market fiyatlarında yüzde 47’lik artış görüldü ancak tarlada kabağın fiyatı 2-3 kata kadar yükseldi. 4 liraya çıkan fiyatlarla kabak satıldı. Normalde mevsimidir, ağustos ayında bu kadar artış olmaz kabakta. Afet durumu bu tabloyu ortaya çıkardı” dedi. Sakaryalı Ercan Ateş de yoğun yağışlardan dert yandı.

Sel afetinden bir görüntü (DHA)

Tarsus Sel Felaketi DHA

HASAT DÜŞTÜ

Sakarya Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş yemeklik kabakta yaşanan fiyat artışıyla ilgili şöyle konuştu; “Kabak zahmetlidir, çok yüksek kar marjı yoktur. 1 dönümden 150 kilogram kabak hasat edilir. Ancak bu yıl çok fazla yağış oldu. Sıcaklıklar çok dengesiz yükselip düştü. Bu sebeple ilk defa hasat dönüm başına 40 kilograma kadar düştü. Kabak seraya girse kar marjı çok daha düşük oluyor. Bu sebeple üretici kabaktan elini ayağını çekmeye başladı. Bu sene üretimin bu denli düşük olması bir sonraki dönem için üreticiyi korkutuyor. Hükümetin belli bölgelerde belli ürünleri desteklemesi gerekiyor. Aksi halde sadece kabakta değil, olası sıkıntılar nedeniyle pek çok üründe benzer fiyat yükselişleri yaşanacaktır.”

ERCAN ATEŞ

ERCAN ATEY

MARKETTE 4.99 TL!

İzmit meyve sebze halinde ağustos ayı içerisinde 1.80 liraya satılan kabağın 2.50 liraya kadar yükseldiği görüldü. Ünlü zincir marketlerin internet üzerinden satış yapan online mağazalarında ise kabak fiyatı 4.99 lira.

Market fiyatY 

Hal fiyat listesi