Türkiye, Suriye, Afganistan gibi birçok ülkeden gelen mültecilere kapı aralamaya devam ederken bunlara son olarak Irak da eklendi. Irak vatandaşı olan 15 yaş altı ve 50 yaş üstü kişilere vizeyi kaldırdı. Irak ise Türkiye’den giden tavukları bile ülkesine almamak için gümrük vergisini tam 25 arttırdı.
ÜRETİCİLER MAĞDUR OLACAK
Sözcü’den Emin Özgönül’ün haberine göre, Türkiye’den gönderilen tavuk ve beyaz et ürünlerine uygulanan gümrük vergisini 25 kat arttırıldı. Yüzde 1’lik gümrük vergisi ise yüzde 25’e çıkardı. Türkiye’nin tavuk eti üretimi geçen yıl 2.3 milyon ton oldu ve Irak yüzde 52 pay ile ihracatta ilk sırada yer aldı CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Bu gelişme beyaz et üretimi ve ihracatına olumsuz yansır. Birçok üretici önceden yaptığı ihraç bağlantısı nedeniyle mağdur olacak. Beyaz et işleme tesislerinin faaliyetlerini durdurup kapanması bile gündemde gelebilir. Irak ile bu kararı kaldırması için derhal temas kurulmalı” dedi.
Türkiye 1 Eylül’den itibaren Irak vatandaşlarının bir bölümüne vizeyi kaldırmıştı. CHP İstanbul Milletvekili ve Büyükelçi Namık Tan SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada, “Bunun mutlaka bir sebebi var, ne olduğu şimdilik anlaşılamadı ama sonuçta ortaya çıkacak” diye konuştu.