Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber- İnşaat sektörü için kış zor geçecek

Kocaeli Haber- Türkiye Müteahhitler Birliği’nin ‘Sert Geçecek Kışa Doğru’ başlıklı analizde ekonomi ve inşaat sektörüne ilişkin tespitlere ve önerilere yer verildi.

Kocaeli Haber- Türkiye Müteahhitler

Kocaeli Haber- Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nun Ekim 2021 sayısını yayınladı. “Sert Geçecek Kışa Doğru” başlıklı analizde ekonomi ve inşaat sektörüne ilişkin tespitlere ve önerilere yer verildi.

NE BEKLENİYORDU?

Raporda, müteahhitlerin yılın ilk 9 ayında üstlendiği 167 yeni projenin toplam tutarının 17,7 milyar dolar olduğu belirtilerek, yılsonu için ortaya konan 20 milyar dolarlık hedefe ulaşılmasının beklendiği kaydedildi. Türkiye’nin bölge ülkelerle siyasi ilişkilerde iyileşme sağlanmasının önem taşıdığı vurgulanarak, jeopolitik gelişmelerin projeleri ve finansman imkanlarını etkilediği ifade edildi.

TÜRK MÜTEAHHİTLER

Petrol fiyatlarının, petrol üreticisi ve ihracatçısı bölge ülkelerinde güçlü olan Türk müteahhitler için yeni yatırımlar açısından potansiyel yaratabileceği belirtildi. Raporda, mutasyon endişelerinin projelerdeki belirsizlikleri artırdığına yer verildi. Gelişmiş ülke merkez bankalarının sıkılaştırma adımlarının proje finansmanında zorlukları artırmasının beklendiği ifade edildi.

BAKANLIK İLE ORTAK

Yurtdışı hizmetlerinde Türk işgücü sayısının 100 bine çıkarılmasının hedeflendiğini aktaran TMB, işgücüne yönelik gelir vergisi muafiyeti talebi yineledi. TMB’nin Ticaret Bakanlığı ile ortak bir akreditasyon sistemi kurulmasına talip olduğu da ifade edildi. Raporda, müteahhitlik firmaları objektif kriterler ve standartlar çerçevesinde sınıflandıracak bir ‘Akreditasyon Sistemi’nin önerildiği kaydedildi.

SALGIN BELİRSİZLİĞİ

Raporda yurtiçindeki sorunlara ilişkin ise bir süredir finansman/nakit akışı sıkıntısı içerisinde kalan sektörde borçluluk oranlarının yüksek seyrettiği belirtildi. Konut kredisi faizlerinin yüksek olması nedeniyle ipotekli satışlardaki gerilemenin arttığı ve ‘psikolojik sınır’ olan yüzde 1’in aşıldığı vurgulandı. Raporda konut piyasasında düşen alım gücü, inşaat girdi maliyetlerinde yükseliş, salgın belirsizliğinin etkilerine de vurgu yapıldı.

KONUT STOK BÜYÜME

Konut fiyatlarındaki artışa ilişkin ise arsa payının konut üretim maliyeti içerisindeki payının azaltılması ve dar gelirliler için alternatif gayrimenkul finansman modellerinin geliştirilmesi önerildi. Raporda konut stok büyüme hızındaki miktar yavaşlama da yer verildi. Yapı ruhsatındaki artışın yarı yarıya hız kestiği, alınan ruhsatlara rağmen sektörde yeniden proje arzında temkinli yaklaşımın sürdüğü vurgulandı.