Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gazetelerin resmi ilan gelirine darbe!

Vergi Kanunu’nda değişiklik yaparak yurttaşa zam hazırlığında olan iktidar, gazetelerin ilan hakkına göz dikti. Teklif yasalaşırsa 36 bin TL’ye kadar olan tebligatlar, gazeteler yerine internet ortamında yayımlanacak.

Vergi Kanunu’nda değişiklik yaparak yurttaşa zam hazırlığında olan iktidar, gazetelerin

AKP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 64 maddelik Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı’na yeni zamlar için yetki veren teklifte, gazetelerin ilan haklarında da kısıtlamaya gidiliyor.

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde gazetelerde ilan yoluyla duyurulan tebligatlarda değişiklik öngörülüyor. Teklifin yasalaşması durumunda, ilan yoluyla yapılan tebligatlarda alacağın tutarına bağlı olarak yerel veya ülke genelinde yayın yapan gazetelerde ilan yayımlanması uygulaması son buluyor. Bu uygulama yerine Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karar vermesi durumunda 36 bin TL’ye kadar tüm ilanlar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinde yayımlanacak. 36 bin TL’lik tutar, her yıl yeniden güncellenecek ve gazetelerin reklam paylarındaki kısıtlama artacak. AKP’nin özellikle muhalif gazetelere dönük uyguladığı ilan cezalarının ardından çok sayıda gazete maddi olarak zor süreçten geçti. Özellikle BirGün, Evrensel, Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine dönük ilan cezaları kapsamında milyonlarca TL’lik gelir, bu gazetelerin değil yandaş gazetelerin kasasına girdi. Bu değişiklikle ceza almasa bile gazeteler önemli bir gelir kaleminden mahrum kalacak.

VERGİ İSTİSNASI

Vergi torbasıyla AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a otomobillerden alınan özel tüketim vergisi ile sigaradan alınan asgari maktu vergisini üç katı artırma yetkisi de veren iktidar, Varlık Yönetim Şirketleri’ni ise vergiden muaf hale getiriyor. Bankacılık Kanunu’nda yapılacak değişiklikle bankalara borçlu vatandaşların bu borçlarını satın alan ve kimi zaman yasa dışı bir şekilde iletişime geçerek hak ihlaline sebep olan varlık yönetim şirketleri, kuruldukları takvim yılı ve bunu izleyen beş yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç, KKDF ve Rekabet Kurumu payı istisnasına ömür boyu sahip olacak. Bu düzenleme ile her yıl varlık yönetim şirketlerinden devlete gitmesi gereken milyonlarca liralık tutar, şirketlerde kalacak.

USULSÜZLÜĞE İNDİRİM

Vergilendirme işlemlerine dönük hatalı uygulamaları bulunanlara verilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim öngörülüyor. Vergilendirme işlemi sırasında en az 5 bin TL’lik usulsüzlük yapanlar, hem daha sonra belirlenecek tutarlarda indirim alacak hem de uzlaşmaya giderek bu tutarın tamamını ödemekten muaf olabilecek. Usulsüzlük tutarı 5 bin TL’den az olanlar ise yalnızca daha sonra belirlenecek indirim tutarından yararlanacak. (Birgün)

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dünyadaki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmeler döviz kurunun yanı sıra altın
Sıradaki Haber Gram altın kaç TL? Altında son durum nasıl? Çeyrek altın düştü mü? Yarım altın bugün kaç TL? (21 Nisan 2025 Pazartesi)