
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde faaliyet gösteren Amana Foods’ta bir süre önce Türk İş’e bağlı Koop İş Sendikası örgütlenme çalışmalarını tamamlamıştı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan yaklaşık 230 işçinin bulunduğu fabrikada patron sürecin başından bu yana Anayasal hak olan sendikal örgütlenme hakkını engellemek için çabaladı. Toplu iş sözleşmesi görüşmelerini tıkayan patron işçilere mobing ve baskı yaptı. Suriyeli bir iş adamı olan patronun son yaptığı ise duyanları şoke etti.
SÖZLEŞME YÜKSEK HAKEMDEN GELDİ
Helal gıda ürettiğini duyuran ancak işçisinin alınterini vermemek için çabalayan Amana Foods’ta Koop İş Sendikası ile sözleşme geçtiğimiz günlerde yasal süreçlerin sonundan imzalandı. Yüksek Hakem Heyeti tarafından bağıtlanan sözleşme gereği işçiler yeterli olmasa da kimi haklar elde etti. Anayasa gereği hem işveren hem de sendikalı işçiler tarafından uygulanması zorunlu olan Yüksek Hakem Heyeti’nin sözleşmesi Suriyeli patron tarafından hiçe sayıldı.

EYLEM KARARI
Toplu iş sözleşmesini uygulamayan Suriyeli patron bugün gece vardiyasında fabrikaya geldi ve kadın işçileri tek tek ikna odalarına çağırmaya başladı. İnsan kaynakları yöneticileri ile birlikte kadın işçilere baskı yapan Suriyeli patron sendikadan ya da işyerinden istifa etmeleri yönünde kadın işçilere telkinde bulundu. Koop İş Sendikası yöneticileri söz konusu baskı ve mobing haberleri sonrasında fabrikanı bulunduğu Çayırova’ya ilçesine gitti. Sendikanın geceyarısı itibariyle direniş başlattığı ve eylem kararı aldığı öğrenildi.