Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

1-2 liraya meyve sebze devri bitti!

Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre salatalık yüzde 23.35 zamlandı. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan bu artışın normal ve mevsimsel olduğunu söyledi. Tavşan, “Maliyetler her geçen gün artıyor. Artık kilosu 1-2 liraya perakende meyve sebze satın alma devri bitti” dedi.

Ağustos ayı enflasyon rakamlarına

Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre en fazla artış salatalıkta yaşandı. Salatalık fiyatları ağustos ayında resmi rakamlara göre yüzde 23.35 arttı. Yıllık enflasyon 15 ayın en düşük seviyesine geriledi. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan konuyla ilgili konuştu: “Bugün halde 1 lira olan salatalık yüzde 23 ile zam şampiyonu oldu. Yüzde hesabına bakıldığında herkes ‘şampiyon’ diyor. Öyle şampiyon olmaz. Tezgahta vatandaş 2.5-3 liradan alıyor salatalığı. Mevsimsel, normal bir artış bu. Maliyetler artıyor. Tam mevsim geçişindeyiz. Açık üretim bitiyor. Yavaş yavaş sera başlayacak. Buna bağlı olarak salatalık fiyatları biraz daha yükselecektir. Vatandaş haklı. Pazardan ekmeği, meyveyi, sebzeyi ucuza almak istiyor. Ancak artık öyle kilosu 1-2 liraya perakende ürün almak çok zor. Kurtarmıyor. 1-2 liraya pazara düşmesi için halcinin, nakliyecinin ücretlerini düşünce tarlada ürünün kilosunun 5-10 kuruş olması gerekiyor. Bu da mümkün değil.

TARLA

HOŞ GÖRMEK LAZIM

Üretimde çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Biz ülkemizi ayakta tutmak için üretime sahip çıkmalıyız. Türkiye’de bir üretim planlaması yapılması şart. Ne zaman, nerede, hangi ürünün ekileceğine devlet bir planlama getirmeli. Bakın şimdi bugüne kadar limon fiyatları çok yüksekti. Bunun sebebi geçtiğimiz yıl para etmiyor diye üreticinin limon ağaçlarını sökmesiydi. Arz ve talebe göre yöneliyor üretici. Her yıl farklı bir ürün beklemediğimiz şekilde zamlanıyor. Ancak salatalık zammı böyle bir zam değil. Doğalgaza, benzine, mazota uçuk zamlar gelirken 1 liralık salatalığın 23 kuruşluk zammını hoş görmek lazım.”

YÜKSEL TAVŞAN

YUKSEL TAVYAN