Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde Hisareyn köyünde birkaç ay önce büyük bir inşaat çalışması başladı. İlk olarak 25 dönüm arazide başlayan inşaat çalışmaları kısa sürede komşu parsellere de yayıldı. 40 dönümden fazla mutlaka tarım arazisine önce cüruf serildi, ardından beton mikserleri bölgeye girdi. Tonlarca metreküp beton Hisareyn’in yemyeşil doğasını kapladı. Bölge halkı rahatsız oldu. Ancak sesini duyuramadı. Gölcük Belediyesi kaçak depolama alanını görmezden geldi. İnşaat faaliyetleri çok kısa sürede tamamlandı. Söz konusu aran Ford Otosan Gölcük Fabrikası’na kiralandı.
FORD OTOSAN GÖLCÜK DEPOLAMA ALANINI KİRALADI
Gecekondu araç depolama alanına Ford Otosan Gölcük Fabrikası’nda üretilen Transit model araçlar park edilmeye başlandı. Bir anda tırlarla büyük minibüslerin taşındığı Hisareyn’de yaklaşık 5 bin araç depolandı. Büyük bölümü mutlak tarım arazileri üzerinde kalan söz konusu kaçak yapıya sadece Ak Partili Gölcük Belediyesi değil, Gölcük İlçe Tarım Müdürlüğü de sesini çıkarmadı. Bağımsız Kocaeli’ye ulaşan vatandaşlar Toprak Koruma Kanunu olarak bilinen 5403 sayılı kanunu hatırlattı ve İzmit İlçe Tarım Müdürlüğü’nün tek bir araziye son 3 ayda kestiği 2 cezayı hatırlattı.
TİNY HOUSE’LARA MİLYONLUK CEZA
İzmit Akmeşe köyünde bir süre önce bir grup doğa sever 30 dönüm arazi üzerinde Tiny House köyü oluşturmuştu. Söz konusu alana herhangi bir beton dökülmemiş, tamamı tekerlekli karavan tipi Tiny House’lar araziye park edilmişti. Ancak İzmit İlçe Tarım Müdürlüğü söz konusu uygulamanın 5403 sayılı kanuna aykırı olduğunu tespit etti. İlk olarak “İzin alınmadan tarım alanını tarım dışı amaçla kullanmak” tespitiyle arazi sahiplerine 508 bin TL para cezası kesildi. Bir süre sonra yapılan yerinde tespit çalışmalarında ceza miktarı katlandı. Yine 5403 sayılı kanun gereği bu defa 784 bin TL para cezası uygulandı.
KOCAELİ’DE YAŞAYANLAR EŞİT DEĞİL Mİ?
İzmit Akmeşe’de doğa ile baş başa, doğaya zarar vermeden haftasonlarını değerlendirmek amacıyla Tiny House yapılanmasına giden vatandaşlara 1.2 milyon lira ceza kesilmiş oldu. Gölcük Hisareyn köyünde toprağı cürufla zehirleyen, onlarca dönüm mutlak tarım arazisine beton döken, bu arazileri Ford Otosan Gölcük Fabrikası’na kiralayarak ticari kar elde edenlere ise hiçbir işlem yapılmadı. Vatandaş soruyor; “Kocaeli’de yaşayanlar eşit değil mi? Yasalar sadece İzmit’te yaşayanları mı ilgilendiriyor? Gölcük İlçe Tarım Müdürlüğü büyük çevre katliamına neden ses çıkarmıyor? Gölcük Belediyesi kaçak depolama alanını neden görmüyor?”