Kocaeli’deki trafiği büyük ölçüde rahatlatması beklenen metro hattına ilişkin Çevresel Etki Denetim (ÇED) raporu geçtiğimiz günlerde hazırlanmıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Kocaeli’ye kazandırılacak ve Körfez, Derince, İzmit ve Kartepe’yi kapsayacak olan metro projesine ilişkin “ÇED gerekli değildir” raporu verildi. 60 milyon liraya mal olacak proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Kocaeli’ye yapılacak olan projeye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan izin verilmiş oldu. “Kuzey Toplu Taşıma Hafif Raylı Sistem Hattı” projesinin inşaat aşamasında 3 bin 500 personel, işletme aşamasında ise 200 personel görev alacak.
CENGİZ TOPEL SON DURAK
Körfez’den başlayarak Derince, İzmit ve Kartepe’ye kadar hizmet verecek olan metro hattına ilişkin detaylar da belirlendi. Buna göre, Körfez’in Atalar Mahallesi’nden başlayacak olan metro, D-100 Karayolu boyunca Tütünçiftlik, Derince ve İzmit’ten geçerek Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşacak.
HEDEF GÜNDE 500 BİN YOLCU
Kocaeli’ye yapılacak olan ve trafik yükünü büyük ölçüde rahatlatması beklenen söz konusu projeye ilişkin olarak yolcu taşıma kapasiteleri de netleşti. Buna göre, projenin açılış yılında günde yaklaşık 300 bin yolcu taşıyacak olan metro projesinin ilerleyen yıllarda günde 500 bin yolcuyu taşıması bekleniyor.
İKİ ETAPTAN OLUŞACAK
Tüm istasyonların aynı anda faaliyete geçmesi beklenen proje iki etaptan oluşacak. İlk etabı Tüpraş Petkim’den başlayarak Derince üzerinden geçmekte, ardından Millet Bahçesi ve Seka Park’ın kapsamlı yeşil alanlarını kat ederek kent merkezine erişecek. Kent merkezine ulaştıktan sonra, Kocaeli Otogarı’na uğrayarak yolculuğunu İzmit Doğu İstasyonu’nda sonlandıracak. Projenin ikinci etabı ise Atalar Mahallesi’nden başlayarak Kocaeli Fuar Merkezi’ne ve Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşacak.
TOPLAM 18 İSTASYON VAR
Bakanlığın Kocaeli’ye inşa edeceği projenin ilk etabı 27,1 kilometreden oluşacak. Tüpraş Petkim-İzmit Doğu istasyonları arasındaki toplam mesafe 18 istasyon ile 2,7 kilometrelik depo bağlantı hattından meydana gelecek. Metro projesinin ikinci etabı ise ilk etabın üzerine inşa edilerek, 8.25 kilometre uzunluğunda ve 6 istasyonda hizmet verecek.
YER ALTI GİDECEK
Kocaeli’ye inşa edilecek olan metro projesi tamamen yer altından ulaşım sağlayacak. Çift tünel şeklinde hayata kazandırılacak olan projenin birinci etabı 18 istasyondan ikinci etabı ise 6 istasyondan oluşacak. KÖRFEZRAY’da 11 adet aç-kapa istasyon ve 7 adet de NATM istasyon olacak.
3 BİN 500 KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Kocaeli’ye kazandırılacak olan ve maliyetinin 60 milyon lira olması beklenen söz konusu projede görev yapacak olan personel sayısı da netleşti. Buna göre, projenin inşaat aşamasında tüm faaliyetler başladığında maksimum 3 bin 500 kişi, işletme aşamasında ise 200 kişi görev alacak.